Módní přehlídka v Loosově interiéru přenesla účastníky do meziválečné doby

"Chvíli se zdálo, že jsme v Plzni vynalezli stroj času," komentuje s úsměvem sobotní přehlídku (14. 11. 2015´) publicista David Růžička z týmu organizátorů. Mladí pánové a dámy v dobovém odění z 20. a 30. let 20. století postávali před programem na chodbách plzeňského Loosova interiéru v Bendově 10 (tzv. byt Krausových).

Cílená propagace v Plzni

Zájem o komentovanou přehlídku módy Loosovy doby byl nečekaně obrovský, v obývacím pokoji propojeném s jídelnou, srdci Loosova bytu navrženého pro rodinu Krausových k roku 1930, téměř nedýchalo pět desítek přítomných, převážně divaček. Není divu, k vidění byly totiž převážně originální šaty a doplňky  z uvedeného období, předváděné na modelkách, vše doplněno replikami jen v nezbytně nutných případech. Samotnou přehlídku pak komentovala s upozorněním na detaily i autorka přednášky,  majitelka plzeňského retro-obchůdku  Vintage Boutique ve Zbrojnické ulici, Milena Hasalová.

Při krátké přednášce, průpravě k samotné módní přehlídce, se přítomní dozvěděli nejen řadu detailů o dobovém životním stylu, módě, výživě, stavbě těla našich předků, ale i módě jako citlivém lakmusovém papírku společenské situace i způsobu komunikace. Jak Milena Hasalová během programu uvedla:

- 20. léta plná prosperity přinášela životní styl určitých vrstev velmi podobný dnešku

- 30. léta, čas krize, vedl k určitému zestřízlivění oděvů a jiným akcentům

Naši předci byli obecně menší, dívky křehčí, což dokládají i dochované dobové šaty; oděv 16leté dívky z předválečné éry dnes padne přibližně dívce 10 leté, což je právě dáno rozdíly ve výživě a skladbě potravin tehdy a dnes.

Bohaté dámy nosily luxusní róby do společnosti  (např. na plesy jen 1x).  Luxusní šaty zdobené korálky apod., se nepraly, nosila se pod ně kombiné a potítka, apod. Jiné to bylo pro dívky z chudších rodin, jejichž "taneční šaty" byly ovšem šity z jiných materiálů.

Důležitou součástí byly např. rukavičky, jimiž dáma dávala najevo, že si neodskočila od plotny, ale je dámou na vycházce, apod.

Samostatnou kapitolu tvořily šperky a další doplňky.

"Rádi bychom i do budoucna pořádali podobné zajímavé akce, které budou souviset s tématem Adolf Loos, jeho dobou a okruhem jeho přátel z řad umělců," uvádí David Růžička. Nejbližší podobou akcí se stane koncert k narozeninám Adolfa Loose, pořádaný 9. 12. 2015 od 18:00 opět v někdejším bytě Krausových v Bendově 10, kde vystoupí Pilsner Jazz Band.

(dr)


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka