Monastýrování v sobotu zve na prohlídky klášterů Plasy i Kladruby

V sobotu 6. června 2015 mají milovníci historie a památek jedinečnou příležitost prohlédnout si kláštery Kladruby a Plasy zcela nezvyklým pohledem během speciálních, tematicky zaměřených prohlídek nazvaných Monastýrování.

Jarní servisní akce AUTO CB

Oba kláštery tak oslaví svá letošní významná výročí – benediktinský klášter Kladruby 900 let od založení a cisterciácký klášter Plasy 870 let od svého vzniku. Prvním tématem je klášterní architektura, následovat budou klášterní smysly a živly, Nocí ke hvězdám Santiniho Aichela a klášterní život.

Monastýrování v klášteře Plasy

Během sobotního odpoledne si zájemci za doprovodu a výkladu odborníků projdou rozlehlý areál plaského kláštera, poznají exteriéry jednotlivých budov, jejich stavební historii a proměny funkcí. Díky zachovaným architektonickým pozůstatkům si udělají představu o nejstarší podobě kláštera, kterou si vzápětí porovnají s dosud patrnými barokními přestavbami. Výklad se neomezí pouze na období fungování kláštera, ale přiblíží i dobu po jeho zrušení v roce 1785. Ke slovu se tak dostanou i úpravy z 19. století, kdy si rod Metternichů udělal z Plas centrum velkostatku.

Prohlídky proběhnou tři – v 11.00, 13.00 a 15.00 hodin. Prohlídku od 13.00 hodin povede speciální host architekt Zdeněk Chudárek, který se řadu let zabýval stavební historií plaského kláštera. Prohlídka trvá 1,5 hodiny, vstupné činí 150 Kč na osobu a doporučena je rezervace míst. http://www.klaster-plasy.eu 


Monastýrování v klášteře Kladruby

Naopak kladrubský klášter se pod netradičním úhlem pohledu ukáže návštěvníkům během podvečerních a večerních speciálních prohlídek. V jejich průběhu se pozornost posluchačů soustředí na zkoumání díla Jana Blažeje Santiniho-Aichela a interpretaci symboliky čísel a tvarů v jeho stavbách. Opomenut nezůstane ani příběh sv. Jana Nepomuckého, jemuž je v klášteře věnována část expozice a hlavně pro Santiniho byl obrovským inspiračním zdrojem.

Prohlídky začínají na nádvoří kláštera v 17.00, 18.00, 19.00 a 20.00 hodin, vstupné je rovněž 150 Kč na osobu a doporučena je rezervace míst. http://www.klaster-kladruby.cz 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka