Mosty přes Mikulášskou opraví v rámci stavby železničního uzlu. Stavbu zahájili v pátek

Další etapu modernizace plzeňského hlavního nádraží zahájili v pátek 20. ledna zástupci státní organizace Správa železniční dopravní cesty, města Plzně, stavební firmy Metrostav a další hosté.

Cílená propagace v Plzni

Stavební akce „Uzel Plzeň, 2. stavba – přestavba osobního nádraží“ zahrne také rekonstrukci mostů přes Mikulášskou ulici, v pondělí 23. ledna začne proto rozsáhlá výluka pro městskou hromadnou i ostatní dopravu. Místem projedou s omezením jen tramvaje.

Investorem přestavby plzeňského železničního uzlu je Správa železniční dopravní cesty, celkové náklady dosáhnou 1,3 miliardy korun bez DPH. Cílem je dokončení modernizace 3. nástupiště a kompletní obnova 5. a 6. nástupiště železniční stanice, dále také rekonstrukce mostů přes Mikulášskou ulici včetně celého přednádražního prostoru a tramvajové trati. Město Plzeň této stavby využije k rozšíření a zahloubení Mikulášské ulice pod železničními mosty, na stavbě se bude podílet částkou zhruba 82,3 milionu korun včetně DPH. Pátečního zahájení se za město zúčastnili primátor Martin Zrzavecký a jeho náměstci Petr Náhlík a Pavel Šindelář.

„Železniční uzel Plzeň je situován v centru města s hustou občanskou i průmyslovou zástavbou, s komplikovanou dopravní sítí a mezi dvěma řekami. Věřím, že Plzeňané i návštěvníci západočeské metropole vydrží necelé dva roky dopravních omezení a že přivítají lepší dopravu nejen na železnici. Díky celkové přestavbě dvou mostů přes Mikulášskou ulici, která bude i s tramvajovou tratí zahloubena, totiž dojde ke zlepšení také v městské hromadné a individuální dopravě,“ uvedl generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Pavel Surý.

„Cílem právě zahajované stavby je maximální zvýšení průjezdné rychlosti uzlem Plzeň až na 80 kilometrů za hodinu. Přinese též zjednodušení přístupu a zajištění komfortu cestujících, protože všechna nástupiště i přístupy na ně budou vybaveny výtahy umožňující pohyb osob s omezenou schopností pohybu a orientace,“ řekl obchodní ředitel firmy Metrostav Milan Veselský.

Stavba si od 23. ledna vyžádá rozsáhlou dopravní výluku, úplná uzavírka Mikulášské ulice v oblasti hlavního vlakového nádraží bude platit pro veškerou silniční dopravu včetně autobusových a trolejbusových linek, potrvá až do září příštího roku. Ke změnám tras dojde u trolejbusové linky 12 a autobusových linek 35, 57, N2 a N5. Trolejbusová linka 12 bude v úseku Mrakodrap - U Duhy obousměrně odkloněna po trase Anglické nábřeží - U Prazdroje – Lobezská – Železniční - Koterovská. Autobusové linky 35 a 57 budou ukončeny v zastávce Hlavní nádraží a noční linky N2 a N5 budou v úseku Mrakodrap - Mikulášské náměstí obousměrně odkloněny ulicemi Prokopova, U Trati, Koterovská a Barrandova.

„Po dobu stavebních prací bude místo stavby průjezdné pouze pro kolejovou dopravu, tedy pro tramvaje,“ řekl Jiří Ptáček, dopravně provozní ředitel Plzeňských městských dopravních podniků a dodal, že z důvodu úprav tramvajové tratě však dojde v průběhu stavby i ke krátkodobým několikadenním přerušením tramvajové dopravy. Po tuto dobu bude vždy zavedena náhradní autobusová doprava po objízdných trasách.

Příměstské a dálkové autobusy veřejné linkové dopravy jezdí již dnes přes ulici U Trati, uzavírka se tak dotkne pouze zrušení obsluhy zastávky U Ježíška. Cestující mohou využít náhradní zastávky Radobyčická či Habrová.

Pro automobily povede oficiální objízdná trasa obousměrně ulicemi Nepomucká – K Dráze – U Seřadiště – Koterovská – Částkova – Lobezská – U Prazdroje – Tyršova. Kvůli uzavírce lze očekávat dopravní komplikace i na objízdných trasách, které budou muset absorbovat zvýšený počet automobilů. Bude se jednat především o ulice Koterovská, Lobezská, Malostranská, Zborovská, Doudlevecká a Samaritská. Jako nejkritičtější se nyní, před zahájením stavebních prací, jeví světelná křižovatka Lobezská, U Prazdroje, kudy povede oficiální objízdná trasa, a křižovatka Doudlevecká, U Trati. Nejhorší situace se očekává v prvních dnech uzavírky, kdy se mnoho řidičů dozví o omezení až na samotném místě, v důsledku čehož lze ještě předpokládat dopravní komplikace v křižovatce ulic Americká, Sirková, Šumavská a dále v ulici Mikulášská. Vzhledem ke složité dopravní situaci bude pravděpodobně docházet i ke zpoždění na linkách městské hromadné dopravy. Dopravní podniky tedy žádají cestující o trpělivost.

Detailní informace budou po celou dobu výluky k dispozici na webových stránkách dopravního podniku www.pmdp.cz, facebooku PMDP, na webu města Plzně www.plzen.eu a na informačních cedulích na zastávkách. V prvních měsících výluky budou důležité informace o změnách i ve všech vozech dopravních podniků. Cestující mohou využívat také infolinku 371 655 600.

Město Plzeň této stavby využije k rozšíření a zahloubení Mikulášské ulice pod železničními mosty. „Tím dojde k zajištění požadované podjezdné výšky pod mosty a ke zlepšení šířkového uspořádání jízdních pruhů a chodníků,“ vysvětlil David Malán z Odboru investic Magistrátu města Plzně. Po dokončení stavby tak bude možné pod jižním mostem (blíže ke Slovanům) jezdit ve dvou jízdních pruzích, přičemž jeden bude sloužit pro přímý směr a jeden pro pravé odbočení z centra na most Milénia. Ve směru od Slovan bude vybudován samostatný jízdní pruh umístěný mimo tramvajové těleso. Most blíže k Americké ulici bude ve směru na Slovany rozšířen na tři jízdní pruhy (dva pro přímý směr a jeden pro levé odbočení k nádraží). Ve směru do centra se počet jízdních pruhů měnit nebude. Nové mosty rovněž umožní vybudovat samostatnou cyklostezku podél chodníku ve směru z centra na Slovany.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
20.01.2017 15:20



5 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka