Motýl i Envic získají dotace

MOTÝL, z. ú. požádal o poskytnutí dotace z Fondu životního prostředí města Plzně na projekt S MOTÝLem v souladu s přírodou.

Cílená propagace v Plzni

Zastupitelé schválili na daný projekt podporu ve výši 50 tisíc korun.

„MOTÝL nabízí již 14. rokem pravidelné zájmové aktivity, jejichž náplní je i celoroční vzdělávání o přírodě formou her. Cílem projektu je prohloubení znalostí a pozitivního vztahu k živé i neživé přírodě díky pořízení nových a doplnění stávajících výukových environmentálních pomůcek, zdůraznění důležitosti třídění odpadu, vytvoření příjemného prostředí u budovy MOTÝLa a v neposlední řadě je cílem integrace lidí s hendikepem mezi zdravé vrstevníky,“ vysvětlil Petr Náhlík, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Projekt S MOTÝLem v souladu s přírodou obsahuje čtyři tematické celky. „Jaro s MOTÝLem“ zahrnuje pořízení truhlíkových rostlin, úpravu skalky a přilehlé zahrady u budovy MOTÝLa. „Veselá školička s ježečkem Pepínem“ je celoroční environmentální výchova nejmenších dětí. Při projektu „Od neděle do pátku navštívíme pohádku“ si klienti zopakují a doplní přírodovědné znalosti formou pohádkové hry. „Pohádková zahrada“ je jednorázová akce s deseti úkoly, které se týkají environmentální výchovy. Celkový rozpočet projektu činí 66 tisíc korun.

ENVIC získá dotaci na kampaň o hospodaření se srážkovými vodami

Spolek ENVIC v letošním roce působí již 11 let v oblasti životního prostředí nejen na území města Plzně, ale i v rámci Plzeňského kraje. V současné době realizuje projekt Hospodaření se srážkovými vodami na území města Plzně – motivační kampaň 2017, který je pokračováním stejnojmenného projektu zahájeného v roce 2016. Spolek ENVIC zažádal o poskytnutí dotace z Fondu životního prostředí města Plzně ve výši 347720 korun na pokračování kampaně i pro rok 2018. Zastupitelé danou částku schválili.

V současné době se zejména větší města potýkají s projevy a důsledky extremity počasí. Hlavním problémem je nevyváženost srážek, krátké intenzivní přívalové srážky se střídají s dlouhými intervaly sucha za vysokých teplot. Důsledky pro město, jeho obyvatele a v širších souvislostech i pro okolní krajinu jsou násobeny tím, že ve městech a dalších zastavěných plochách chybí povrchy či mechanismy pro zasakování či zadržování dešťové vody. Naráz spadlé srážky působí v místě dopadu problémy a současně voda zbytečně přetěžuje kanalizaci.

„Jedním z nejefektivnějších opatření je využití vegetace s drobnými terénními či stavebními úpravami, kdy je voda zasakována a následně se skrze vegetaci odpařuje, čímž městský prostor ochlazuje, zvlhčuje a tak snižuje prašnost a zároveň jsou zelení uplatňovány všechny její další přínosy. Přes všechny stále se stupňující důsledky současných problémů však nejsou výše uvedené souvislosti laické, ale mnohdy i té odbornější veřejnosti příliš známe,“ vysvětlil Petr Náhlík, náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí.

Hlavním cílem projektu, který bude již třetím rokem pokračovat, je zvýšení povědomí o problematice hospodaření se srážkovými vodami spojené se zhoršujícím se mikroklimatem měst, představení příčin v širších souvislostech a možných řešení tohoto problému za využití tzv. zeleno-modré infrastruktury. Kampaň bude prioritně cílena na město Plzeň.

Druhá rovina kampaně zahrnuje pokračování v jednání se subjekty na území města Plzně, u nichž je hospodaření se srážkovými vodami potencionálně uplatnitelné. Objekt musí splňovat to kritérium, že je ve správě města. V této rovině bude ENVIC spolupracovat s Útvarem koncepce a rozvoje města Plzně, který se této oblasti uplatnění zelených střech věnuje na odborné úrovni.

Kampaní v roce 2018 dojde k pokračování v již aktivních realizacích, které byly započaty z části či zcela díky aktivitám tohoto projektu, tedy na objektech 4. základní školy a 90. mateřské školy, nacházející se na území městského obvodu Plzeň 1.

V roce 2017 ENVIC prezentoval své aktivity na přednáškách, konferencích, na akcích jako je Víkend otevřených zahrad, Dny vědy a techniky a Den vody. ENVIC realizoval v letech 2006 až 2008 a 2010 až 2012 projekty Environmentální Informační Centra Plzeňského kraje. Dále sdružení úspěšně vedlo Regionální a poradenská místa pro Operační program životního prostředí či realizaci dvanáctidenního kurzu Krajina a veřejný prostor pro veřejnou správu a další semináře a exkurze k vodohospodářské problematice.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka