Mouřenec a okolí zvou na víkend s hudbou, vyprávěním i vysvěcením nové kaple

V sobotu 16. září ve 14 hodin začíná tradiční poutní česko-německá mše svatá za účasti německých rodáků. Mši bude sloužit mouřenecký kněz P. Jenda Kulhánek.

Cílená propagace v Plzni

O hudební doprovod se postará tentokrát Kostelní kytarový sbor z Horažďovic.

Krátce po 16. hodině jsou zájemci zváni také k prohlídce sklářské hrobky rodiny Schmid v Anníně. Příležitost vidět tuto novogotickou kapli není mnoho. Otevírá se teď u příležitosti Dnů evropského dědictví, k nimž se hrdě hlásí i kostel s kostnicí na Mouřenci.

Sobotní program na Mouřenci bude pokračovat od 17 hodin malým multižánrovým festivalem Mořicova DUCHNA. Slovo DUCHNA vyjadřuje DUCHovně-kulturní NAdílku kostela na Mouřenci. Slovní hříčka možná symbolizuje i to, že Mouřenec se po pestrém letním programu uloží pod duchnu k podzimnímu odpočinku.

V 17 hodin vystoupí v kostele plzeňský soubor QUO VADIS.

"Od 18:30 vás zveme na vzácné setkání a besedu s panem Karlem Suchym, emeritním předsedou německého podpůrného spolku sv. Mořice a především člověkem, který pamatuje Mouřenec v první polovině 20. století a dokáže o všem velmi poutavě vyprávět. Pan Suchy letos vydal vlastním nákladem několikasetstránkovou kroniku obce Kundratice. Obsahuje historii obce od dávných věků až do poválečného odsunu. Obsahuje i dosud nepublikované informace včetně místních anekdot. Tuto knihu p. Suchy zájemcům rád představ," líčí Lukáš Milota ze spolku Přátelé Mouřence .

Po besedě je pro zájemce připravená komentovaná prohlídka kostela a kostnice.

Odpoledne a večer dojde jistě i na promítání fotografií a videí z letošního Mouřeneckého léta.

************************

V neděli 17. září nastane velký den pro Vatětice, vesničku 3 km od Mouřence. Vatětice byly do první poloviny 20. století obcí, pod kterou patřily Nové Městečko, Annín, Mouřenec i další obce. V posledních desetiletích ale celá vesnice téměř zmizela. Polorozpadlé domy, téměř žádní obyvatelé. Takový byl obraz Vatětic až do nedávné doby. Před několika lety vatětické pozemky koupil Jakub Vinčálek a rozhodl se alespoň některé budovy obnovit. Začal za komunismu zbořenou kaplí. Poměrně velikou kamennou stavbu pro cca 20 osob letos dokončil a v neděli 17. září v 10:30 h kapli Panny Marie Bolestné požehná světící biskup českobudějovický Mons. Pavel Posád.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 16.09.2017 07:01



2 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka