Mouřenec zve na koncerty Spirituál kvintetu nebo Jakuba Smolíka

Až do konce léta se návštěvníci kostela sv. Mořice na Mouřenci nad Annínem můžou těšit na zhruba 20 duchovních, kulturních a vzdělávacích akcí.

Cílená propagace v Plzni

Během prázdninových měsíců zve kostel s kostnicí a muzeem také na každodenní komentované prohlídky. V září Mouřenec oslaví 25 let od svého znovuvysvěcení.

Hudebním vrcholem Mouřeneckého léta bude ve středu 18. července od 19 hodin koncert souboru Spirituál kvintet. „Jsem moc rád, že po Lence Filipové, Hradišťanu nebo Báře Basikové v minulých letech přivítáme letos další skvělé hudebníky a zpěváky z legendární skupiny, která hraje a zpívá už 58 let,“ říká Lukáš Milota ze spolku Přátelé Mouřence, který kostel u Annína už několik let svými aktivitami oživuje.

Mouřenec se také letos zapojí do předloni založené Sklářské anenské pouti v Anníně. V pátek 27. července od 20 hodin se zájemci můžou těšit na koncert Jakuba Smolíka. Při koncertu annínská sklářská královna vyzvedne skleněné korunovační klenoty a zahájí pouť. Vstupenky na koncerty Spirituál kvintetu a Jakuba Smolíka budou k dostání na místě nebo v předprodejích v kině Sušice, v IC Hartmanice a elektronicky na www.sirkus.cz.

Posluchači se můžou těšit i na další koncerty duchovní a jiné hudby. Například v neděli 29. července vystoupí v kostele od 18 hodin harfistka Katarína Ševčíková se sopranistkou Valentýnou Mužíkovou. V letním programu dostanou v sobotu 11. srpna od 19 hodin prostor i muzikálové písně v podání sourozenců Aleše Kohouta a Marcely Puldové z Tylova divadla v Plzni. Spirituály a gospely uslyší posluchači v sobotu 8. září od 13 hodin v podání plzeňských Touch of Gospel.

V neděli 12. srpna od 14 hodin zahraje na varhany Markéta Schley Reindlová, která s sebou přiveze i několik hostů. Jako každý rok jsou během léta připravené také přednášky. V sobotu 7. července profesor Jan Royt představí vzácné mouřenecké fresky a v sobotu 21. července od 20 hodin bude archeolog Martin Čechura přednášet o kostnicích a pohřbívání. Setkání bude zakončené noční prohlídkou kostnice.

Během léta přivítá kostel i některé šumavské osobnosti. Například v sobotu 14. července od 19 hodin bude s návštěvníky besedovat o Šumavě učitel, sportovec a pamětník Emil Kintzl.

Poslední prázdninový víkend připomene historii mouřenecké školy. Ta existuje od 17. století, nová budova pak od roku 1901. „Škola fungovala do roku 1961. Už několik let zveme bývalé žáky na školní sraz. Letos můžou přijít 1. září od 14 hodin. Těšit se můžou na koncert a také přednášku o venkovských školách. A protože škola sloužila od 60. do 80. let 20. století jako letní základna pro pionýrské tábory, zveme i všechny účastníky těchto táborů, aby přijeli zavzpomínat na dětství a dospívání,“ dodává Lukáš Milota ze spolku Přátelé Mouřence.

Už třetí rok pozve kostel na Mouřenci na každodenní prázdninové komentované prohlídky. V červenci a v srpnu budou denně od 16 hodin. V průběhu léta se zájemci můžou těšit i na prohlídky noční a prohlídky v německém jazyce.

Vyvrcholením 6. Mouřeneckého léta bude oslava 25. výročí od znovuvysvěcení kostela. V sobotu 22. září ve 14 hodin se lidé z obou stran hranice potkají při česko-německé bohoslužbě. Součástí oslav bude i malá konference o česko-německých vztazích a koncert Železnorudského pěveckého sboru. V neděli 23. září pak od 15 hodin vystoupí na Mouřenci poprvé i Pěvecký sbor Svatobor ze Sušice.  Podrobný program Mouřeneckého léta najdou zájemci na internetové stránce: www.pratelemourence.cz

Část výtěžku z pořádaných akcí půjde na chystanou obnovu kostelní fasády, obnovu křitelnice a plánované úpravy okolí kostela. „Získané peníze od návštěvníků a sponzorů vracíme Mouřenci. Ve spolupráci s duchovní správou jsme za posledních sedm let pořídili dřevěnou a pískovcovou sochu sv. Mořice, podíleli jsme se na vybudování malého muzea a přispěli jsme na záchranu fresek a obnovu oltářního obrazu a kazatelny. Když je třeba na Mouřenci něco obnovit, nebo zachránit, snažíme se na to získat peníze,“ upozornil Lukáš Milota

„Posledních 25 let bylo pro Mouřenec velmi důležitých. Německým rodákům se podařilo kostel zachránit pro další generace. Zkušenosti z posledních let potvrzují, že je to místo s mimořádnou duchovní silou, kde můžou lidé znovu slavit bohoslužby a křesťanské svátky. Mouřenec se stal oblíbeným místem pro uzavírání sňatků a vybírají si ho rodiče pro křest svých dětí. Kostel ale nabízí také kvalitní kulturní zážitky, čím dál více ho vyhledávají turisté a milovníci historie a umění. S pomocí českých, německých nebo rakouských nad& scaron;e nců a podporovatelů se toto místo daří udržet a obnovovat. Mouřenec lidi spojuje a usmiřuje, a tak by to mělo zůstat i v dalších letech, kdy si tento prastarý šumavský kostel připomene 800 let své existence,“ uzavírá Milota.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka