Moving Station otevře v úterý divadelní sezónu novou inscenací

Prostor pro současné umění a vzdělávání Moving Station otevře divadelní sezónu 12. září uvedením původní autorské divadelní inscenace reagující na aktuální společenské téma.

Cílená propagace v Plzni

 Představení Internet věcí vzniká pod vedením principála a kmenového režiséra brněnského Divadla Feste Jiřího Honzírka. Jedná se o pilotní projekt programové sekce Mezinárodního festivalu Divadlo nazvané Johan uvádí.

Centrum pro kulturní a sociální projekty Johan nabízí setkání s divadlem na scéně Moving Station již od roku 2000. Bývalá nádražní budova postupně proměňovaná aktivistickou prací v nezávislý kulturní a společenský prostor v čase Mezinárodního festivalu Divadlo nabídla zázemí projektům na hranici tance a fyzického divadla. Mnohé z dříve okrajových žánrů se nyní stává legitimní součástí hlavního proudu, a tak i programová sekce Johan uvádí hledá svou současnou podobu. „Klíčem k inovované dramaturgii se stává premiéra původního festivalového projektu rezidentního režiséra pracujícího s aktuálním společenským tématem, jež se zřetelně odráží i v životě města Plzně. Každý rok bychom rádi uvedli jednu takovou premiéru. Prvním, kdo spolu s námi do toho jde, je Jiří Honzírek s projektem Internet věcí,“ řekl Roman Černík, ředitel organizace Johan a hlavní dramaturg prostoru Moving Station.

Internet věcí je v informatice označení pro propojení vestavěných zařízení s internetem. Kdo ale určuje, jaká propojení jsou opravdu potřebná? Je naše občanská společnost natolik odpovědná a rozvinutá, aby rozhodovala, co k internetu připojíme a co nikoliv? Nebo necháváme rozhodovat firmy a politiky? Tohle je vážná zkouška občanské dospělosti, trenažér schopnosti být svobodní.“, uvedl k námětu inscenace režisér Jiří Honzírek. 

Představení vzniká v rámci letní umělecké rezidence režiséra a herců Taťány Janevové, Markéty Hausnerové a Daniela Možnara, které si režisér vybral na základě přihlášek do otevřené výzvy.
„Prostor Moving Station je po své rekonstrukci v roce 2015 upravený tak, aby umožnil pobyt a tvorbu umělců přímo v budově. Organizace Johan zde hostí celosvětově významné tvůrce v oblasti divadla, tance a a tzv. performing arts a podílí se na vzniku nových představení, která zde následně uvádí během divadelní sezóny.“ uvedla Eva Kraftová, koordinátorka vnějších vzatů Moving Station a dodala: „Plzeňské publikum tak má možnost vidět nová díla, která často reagují na současná společenská témata. Johan tímto naplňuje své poslání zaměřené na vzdělávání a rozvoj občasnské společnosti. Prostředkem je mu umělecká tvorba, kterou podporuje na amatérské i profesionální úrovni.“

Inscenace Internet věcí bude na programu festivalu celkem čtyřikrát. Johan dále uvede premiéru česko-německého tanečního představení ONENESS (ProART Company a Phase Zero Productions), plzeňskou premiéru pozoruhodné umělecké inkluze zahrnující originální díla soudobé výtvarné scény, tanec, hudbu i divadelní akci FRAGMENTY MILOSTNÝCH OBRAZŮ (Spitfire Company) a odvážný umělecký výkřik polské performekry Aurory Lubos WITAJCIE/WELCOME.

Vstupenky na všechna divadelní představení programové sekce Johan uvádí jsou k dostání v on-line předprodeji sítí GoOut a Plzeňská vstupenka a od 4. září také na místě, tj. na baru kavárny Moving Café.




The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 11.09.2017 17:09



3 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka