Moving Station zve veřejnost na pestrý kulturní program

Nová divadelní sezóna v prostoru Moving Station nabídne pohybové divadlo, činohru, divadlo pro děti, improvizaci, filmové přehlídky, výstavy, speciální hudební večery i multižánrové festivaly.

Cílená propagace v Plzni

V podzimní části sezóny je možné vidět tvorbu Divadla Continuo, souboru tYhle či skupiny VerTeDance. Autorskou inscenaci angažovaného divadla uvede Jiří Honzírek z brněnského Divadla Feste. Představí se také místní divadelní soubory: Herecká škola Blanky Luňákové, Teátr Vaštar či Rámus. Premiérově v Plzni proběhne filmová přehlídka festivalových snímků Be2Can, festival dokumentárních filmů Jeden svět nabídne vybrané snímky v platformě Promítej i Ty! a animované filmy poběží na festivalu Animánie. Moving Station také hostí program festivalu Můj život s... a Dny pro duševní zdraví.

„Do nové divadelní sezóny jseme vstoupili naplno účastí na Mezinárodním festivalu Divadlo, pro který jsme postavili speciální programovou sekci Johan uvádí... Její součástí byla i nová autorská divadelní inscenace Internet věcí. Ta vznikla během letní umělecké rezidence a bude i nadále na programu Moving Station. Také má už teď pozvání na několik festivalů po republice,“ uvedl hlavní dramaturg Moving Station a ředitel centra Johan Roman Černík. Nejbližší uvedení představení Internet věcí je naplánováno na 26. října, dále potom 23. listopadu a 7. prosince.

Moving Station neboli hemžící se zastávka je bývalou odjezdovou budovou nádraží Plzeň – Jižní předměstí a vchod do budovy je přímo z Mostu Ivana Magora Jirouse na adrese Koperníkova 56.

Secesní budova z roku 1904 je zrekonstruovaná tak, že si stále udržela genius loci a zároveň splňuje podmínky provozu současného divadla. Prostor nabízí divadelní sál s kapacitou 110 míst, který je přímo na úrovni vlakového peronu. Za vstupní halou se nachází stylová kavárna otevřená v režimu denní kavárny všední dny od 10 do 19 hodin a také v režimu divadelní kavárny vždy hodinu před představením, případně po něm, dle zájmu hostů. Přilehlý malý sál slouží společně s kavárnou jako výstavní prostor a místo pro společenská setkání, přednášky, tvůrčí dílny, literární večery apod.

„Postupně se nám daří naplňovat naší klíčovou ideu – být místem setkávání, průniků a inspirací. V Moving Station hostuje vedle tanečních experiementů i třeba pravidelnými večery Jan Burian, úspěšné jsou pohádkové neděle spojené s tvořivými dílnami. Máme radost, že můžeme také poskytovat prostor řadě partnerských neziskových organizací jakými jsou například Člověk v tísni, Tady a teď  nebo Ledovec,“ komentoval Roman Černík.

Na Moving Station byla instalována výstava maleb absolventa pražké AVU Miroslava Šislera, od 11. října ji střídá Československý filmový plakát. Neobvyklý prostor vstupní haly potom nabízí možnost pro umístění velkoformátových uměleckých děl. Návštěvníky tak během podzimní sezóny přivítá závěsná instalace Hommage a Sutnar – diplomová práce studentky sochařského ateliéru Fakulty designu a umění Ladilslava Sutnara v Plzni.

Nedílnou součástí provozu Moving Station je také Dramacentrum Johan, které nabízí kurzy, kroužky a workshopy z oblasti divadla, dramatické výchovy a příbuzných uměleckýcho oborů. „V září jsme otevřeli pravidelné kurzy pro děti, teenagery i dospělé a také kurz divadelní improvizace. Každý měsíc pořádáme tzv. improzápasy, jichž se účastní místní skupina Improstor spolu s hostujícími skupinami. Diváci určují, o čem se bude hrát a následně hlasují pro skupinu, která je více pobavila,“ uvedla koordinátorka dramacentra Martina Jelínková. Novinkou  sezóny je možnost předplatného na všechny čtyři improzápasy od října 2017 do ledna 2018 za zvýhodněnou cenu.

Podrobný program je uveden na webových stránkách provozovatele Moving Station, centra pro kulturní a sociální projekty Johan, www.johancentrum.cz.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 11.10.2017 08:03



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka