Na Boleváku, Kameňáku a dalších rybníkách upozorňovali policisté na zloděje

Policisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje ve spolupráci s kolegyněmi z Odboru bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně preventivně působili na plovárnách.

Cílená propagace v Plzni

V pátek 6. srpna policisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje ve spolupráci s kolegyněmi z Magistrátu města Plzně, Odbor bezpečnosti a prevence kriminality navštívili koupaliště na území města Plzně, kde upozorňovali návštěvníky na majetkovou trestnou činnost, zejména krádeže odložených věcí na březích vodních ploch.

V odpoledních hodinách jste se s policisty mohli setkat v Plzni u Boleveckého rybníku, Kameneckého rybníku, Šídloveckého rybníku, jezírka v areálu Škodalandu a také v prostrorách Bazénu Slovany. Návštěvníci od strážců zákona v rámci preventivní akce "Bezpečně relaxovat" obdrželi dárkové předměty, a to voděodolná pouzdra na mobilní telefon, peníze nebo doklady. Na vytipovaných místech byly dále umístěny preventivní cedule a letáky, upozorňující na rizika. 

Největší podíl na celkové kriminalitě v Plzeňském kraji zaujímají majetkové trestné činy. Nedílnou součástí uvedené kriminality tvoří typicky sezónní krádeže věcí a jízdních kol na koupalištích a vloupání do vozidel v blízkosti vodních ploch. Lidé si často na koupaliště nosí věci vyšší hodnoty, jako jsou mobilní telefony, větší obnos peněz, platební karty. V zaparkovaných vozidlech pak ponechávají své osobní věci, fotoaparáty nebo notebooky a nezřídka odcházejí od svého vozidla, které má pootevřené, aby v horkých dnech větrali vnitřní prostor.

Pachatelé majetkových deliktů pak využívají nepozornosti návštěvníků koupališť, kteří se v letních dnech odcházejí osvěžit k vodě a přitom nechají všechny své věci volně odložené na dece, pod oblečením nebo v obuvi a předpokládají, že takto svůj osobní majetek dostatečně chrání.  Během prázdninové koupací sezóny tak policisté z obvodních oddělení vyjíždějí k množství případů od drobných krádeží věcí na koupalištích až po krádeže mobilních přístrojů, jízdních kol nebo vloupání do vozidel. Některé případy zůstávají v režimu přestupkového řízení a jsou tedy obtížně statisticky vyčíslitelné. 

Delikty, které vzniklou škodou nebo způsobem provedení spadají do režimu trestního zákoníku, tedy krádeže prosté a vloupáním, jsou zavedeny do statistiky kriminality krajského ředitelství.  V loňském roce řešili policisté na území Plzeňského kraje celkem 32 případů krádeží u vodních ploch, které byly kvalifikovány jako trestný čin. Nejčastěji se jednalo o krádeže mobilních telefonů, rybářských potřeb, osobních věcí či vloupání do vozidel.

 Na koupališti je dobré mít na paměti několik základních doporučení:
 - snažte se omezit na minimum počet cenných věcí nošených na koupaliště
- nenechávejte volně odložené osobní předměty ani na krátkou dobu bez dozoru
 - při odchodu do vody požádejte důvěryhodnou osobu v blízkosti, aby sledovala vaše věci a nespoléhejte na to, že vhodnou skrýší je batoh nebo sbalený ručník
 - bezpečným úkrytem není ani vozidlo zaparkované před koupalištěm, hrozí riziko vloupání

"Vzhledem k velkému zájmu veřejnosti, kdy se preventivní akce setkala s velkým ohlasem, chystáme se i na další plovárny, a to nejen opět v Plzni, ale i na dalších místech Plzeňského kraje. Projekt "Bezpečně relaxovat" u vody se nám podařilo zrealizovat díky velmi dobré spolupráci s Odborem bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně a také za jejich finanční podpory," říká policejní mluvčí Markéta Fialová.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 07.08.2017 06:22



4 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka