Na Křižíkově gymnáziu otevře bezbariérové úpravy Jan Potměšil a vernisáž výstavy

Ve čtvrtek 1. června 2017 od 16.30 proběhne slavnostní otevření bezbariérových úprav Gymnázia Františka Křižíka v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

Slavnostní otevření proběhne současně s vernisáží výstavy fotografií s tematikou aktivit lidí na vozíku s názvem „Život bez bariér“ v atriu naší školy. Slavnostního zahájení se zúčastní herec Jan Potměšil, který bude na škole od 14 hodin besedovat se studenty. Jan Potměšil skončil po automobilové nehodě v prosinci 1989 na vozíku.

ŽIVOT BEZ BARIÉR
O projektu bezbariérovosti
Od poloviny února 2017 mohou studenti s handicapem v Plzni využívat nový bezbariérový areál ve školní bodově Sokolovská 54. V budově sídlí základní škola, gymnázium i základní umělecká škola. Žák s tělesným postižením tak může absolvovat studium od základní školy po maturitu v jedné budově. Gymnázium Františka Křižíka, které v budově sídlí, je tak prvním bezbariérovým gymnáziem v Plzni.

Projekt zahrnuje bezbariérovou rampu při vstupu do budovy, výtah obsluhující všechna 4 podlaží a úpravu WC na bezbariérová. Gymnázium se integraci studentů s handicapem věnuje dlouhodobě, jako jediná škola v regionu se hlásí k projektu Ligy lidských práv Férová škola. Školu již absolvovali studenti s poruchami sluchu, studenti se zbytky zraku, či s tělesným postižením menšího rozsahu.
Gymnázium Františka Křižíka připravilo projektovou dokumentaci a zorganizovalo celý projekt: polovinu finančních prostředků financovalo Ministerstvo školství z Programu mobility Vládního výboru pro zdravotně postižené občany, druhou polovinu vlastník budovy – statutární město Plzeň.

Pozitivní je, že bezbariérové úpravy se začaly využívat okamžitě: v primě Gymnázia Františka Křižíka je student na vozíku. On i jeho rodiče už netrpělivě očekávali zprovoznění výtahu.

Výstava Život bez bariér
V atriu školy proběhly úspěšné výstavy: v roce 2015 výstava karikaturisty Pavla Kantorka, v roce 2016 výstava plzeňských komiksových tvůrců (Pavel Trnka, Václav Šlajch a vhrsti) s názvem Plzeňská bublanina.

Výstavu ŽIVOT BEZ BARIÉR tvoří tři části:

1) fotografie stejnojmenné soutěže „Život bez bariér“ Vládního výboru pro postižené.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany vyhlásil v roce 2016 fotografickou soutěž Život bez bariér. Hodnoceno bylo celkem 85 přihlášených fotografií. Porota, která rozhodovala o vítězích soutěže, se skládala ze zástupců organizací lidí se zdravotním postižením, úřadu ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu a fotografů. Cena se uděluje za fotografie, které nejlépe zobrazují rovnocenné zapojení lidí se zdravotním postižením do společenských aktivit.

2) fotografie ze studentské expedice NO LIMITS HIMALAYA 2016.
Studenti několika plzeňských gymnázií pod vedením našeho učitele Antonína Koláře podnikli v srpnu 2016 expedici do oblasti Malého Tibetu v Himálaji. Expedici podnikli v rámci plnění mezinárodního programu DofE - Ceny vévody z Edinburghu - a to společně s vozíčkářem Janem Krauskopfem. Více o expedici naleznete - viz panel u výstavních fotografií.

3) fotografie ze soutěže „Uvedeme Vás do pohybu”
Fotosoutěž uspořádala v roce 2016 společnost Opel CS v rámci jejího programu Opel Handycars ve spolupráci s Národní radou osob se zdravotním postižením, Hamzovou odbornou léčebnou pro děti a dospělé, Rehabilitačním ústavem Kladruby a společnostmi Fujifilm Česká republika a ÚAMK Praha.
Na třech panelech jsou k vidění fotografie vybrané porotou včetně vítězných fotografií.

Výstava proběhne  v termínu 1. – 30. června 2017 v atriu Gymnázia Františka Křižíka v Plzni, Sokolovská 54, vchod  je  z centrálního parku U bazénu na Lochotíně. Otevřeno je v  pondělí – pátek: 10.00 – 18.00, v sobotu – neděle: 14.00 – 17.00. Vstup je zdarma.
Výstavu finančně podpořilo statutární město Plzeň a městský obvod Plzeň 1.

Výstavu pořádá Středoškolský klub ASK ČR při gymnáziu a Gymnázium Františka Křižíka.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka