Na Mouřenci vítali Nový rok netradiční bohoslužbou

V pořadí už pátou půlnoční silvestrovskou bohoslužbou se šumavský Mouřenec rozloučil s kalendářním rokem 2017 a přivítal rok 2018. Mši při svíčkách sloužil mouřenecký kněz P. Jenda Kulhánek.

Jarní servisní akce AUTO CB

Možnost přivítat nový rok ne úplně obvyklým způsobem využilo jako v minulých letech asi 60 lidí. A to nejen místních. Přijeli i lidé ze Sušice, Horažďovic, Nekmíře, Blatnice, Plzně nebo z Prahy.

"Přesně o půlnoci jsme s paterem Jendou rozezněli prastarý zvon z roku 1329. Pan farář pak zvonil dlouhých deset minut. Postupně zvuk zmonutněl, a to když se přidaly elektřinou poháněné zvony sv. Mořic a sv. Vintíř z roku 2003. Lidé si popřáli a poté jsme společně za varhanního doprovodu Janky Kadlecové z našeho malého spolku Přátelé Mouřence zazpívali českou hymnu," líčí Lukáš Milota ze spolku Přátelé Mouřence.

Poté už začala bohoslužba, při které na varhany hrála paní Mirka Hosnedlová. Areál kromě svíček osvítily i louče. Tím největším zdrojem světla byl ale měsíc (téměř v úplňku). Díky jeho záři nebyly potřeba ani baterky. "Bylo nezvykle teplo. A snad jediné, co mohlo návštěvníky rozladit, byla mokrá a rozbahněná cesta ke kostelu. Pro všechny případy byli samozřejmě v pohotovosti pracovníci obecního úřadu v Dlouhé Vsi, který jako každý rok garantoval sjízdnost silnice. K náledí bylo ale tentokrát naštěstí daleko," dodává Milota.

Půlnoční mše udělala tečku za velmi bohatým mouřeneckým rokem 2017. Kostel byl otevřený při bohoslužbách, komentovaných prohlídkách, varhanních a jiných koncertech nebo přednáškách. V létě si návštěvníci kostela užili koncerty Báry Basikové, Jaroslava Hutky nebo belgického sboru De Orgel Pijpjes. Na sklonku léta byl kostel zaplněný i při vzpomínkovém koncertu na Petra Nováka. "V listopadu při Sametovém Mouřenci jsme mohli vyslechnout písně Karla Kryla a poslechnout si vzpomínkové vyprávění novinářky Lídy Rakušanové. Od léta stojí v kostele pískovcová socha sv. Mořice, kterou přímo před Mouřence vytvořil sochař Bartoloměj Štěrba a kterou příští rok vyzvedneme do výklenku nad vchodem do kostela. Na pořízení sochy přispěli sponzoři z řad návštěvníků a podporovatelů. Máme za sebou také velmi pestrý advent, sedmý předvánoční koncert Žihelského sboru a několik pěkných vánočních pořadů. Od pana Christiana Aussprunga z Vídně (jeho rodina pochází z Kundratic) Mouřenec dostal zajímavý vánoční dárek. Je to kříž s Kristem, který se v rodině Aussprungů dědil z generace na generaci," vypočítává Milota.

V závěru roku Mouřenečtí s P. Jendou Kulhánkem předali seniorům v domově důchodců dárky, které od začátku prosince přinášeli do kostela návštěvníci adventních a vánočních akcí.  

"Chci poděkovat všem laskavým sponzorům, kteří na transparentní účet spolku Přátelé Mouřence v roce 2017 poslali jakýkoli dar. Několikrát šlo i o pětimístné částky. Jsou to peníze, za které jsme pořídili sochu sv. Mořice a další použijeme na další zvelebení a rozvoj Mouřence. Děkuji i tisícům návštěvníků, kteří kostel a naši činnost podpořili jakoukoli částkou! Každému dárci jménem našeho spolku DĚKUJI! Děkuji i všem ostatním jednotlivcům i organizacím, kteří nepomohli finančně, ale jiným způsobem přiložili ruku k dílu a Mouřenec a naši činnost podpořili," uzavírá Lukáš Milota.

 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 03.01.2018 08:09



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka