Na Mouřenec míří Jiří Strach, advent bude bohatý

Prosinec na Mouřenci: Jiří Strach, Irena Budweiserová, Žihelský sbor a půlnoční silvestrovská mše.

Cílená propagace v Plzni

Na tradičně pestrý program zve v adventní a vánoční době kostel sv. Mořice nad Annínem. Spolek Přátelé Mouřence připravil koncerty, pobožnost, silvestrovskou bohoslužbu, setkání s hvězdnými umělci, prohlídky nebo pásma s koledami.

PRVNÍ ADVENT:

V sobotu 1. prosince zavítá po čase na Mouřenec režisér Jiří Strach, který v tomto chrámu před lety natočil část pohádky Anděl Páně. Tentokrát se ale diváci můžou těšit na Anděla Páně 2. Pořad s názvem Za dveřmi jsou Mikuláš, Petronel a Uriáš začne v 19 hodin. Po krátké besedě Jiří Strach zahájí promítání své pohádky. „Domluvil jsem se s distributorem, že výtěžek z dobrovolného vstupného věnujeme Mouřenci, třeba na chystaný nátěr fasády. Těším se na vás!“ zve do svého oblíbeného šumavského kostela Jiř&iacu te; Stra ch.

Hned o den později, v neděli 2. prosince, Mouřenec zahájí adventní dobu. Jako každý rok spolek Přátelé Mouřence nabídne k prodeji adventní věnce, které ve 14 hodin přímo v kostele požehná P. Jenda Kulhánek. K žehnání můžou přinést lidé i věnce vlastní. Velký adventní věnec pro kostel opět vyrobí floristka Hana Kindelmannová Šebestová.

DRUHÝ ADVENT:

Druhou svíčku na tomto věnci rozsvítí v neděli 9. prosince ve 14 hodin zpěvačka, textařka, skladatelka a pedagožka Irena Budweiserová. „V pořadu Od adventu do Tří králů zazní adventní a vánoční spirituály a gospely s českými či původními anglickými texty. Uslyšíte ale i jiné vánoční písně, a to ze staré Francie, Anglie, Španělska i písně naší provenience,“ upřesňuje Irena Budweiserová. Na kytaru zpěvačku a bývalou výraznou členku Spirituál kvintetu doprovodí Jakub Racek. Vstupenky budou od začátku prosince k dostání v předprodeji v  ;IC Hart manice, v kině v Sušici nebo na www.sirkus.cz.

TŘETÍ ADVENT:

Také letos pozve Mouřenec na tradiční koncert Žihelského sboru. Začíná v neděli 16. prosince ve 14 hodin. „V první polovině připomeneme písně, které jsme zpívali před mnoha lety, např. Ryba rybě od Janka Ledeckého, Ó Pane náš od Věry Martinové nebo Skořápky ořechů od Marie Rottrové. Ve druhé části vystoupení posluchači uslyší nově nastudované písně, např. Modlitba z pohádky Anděl Páně 2, Vánoční od Michala Penka nebo Píseň pro Emu od Michala Hrůzy,“ láká na koncert sbormistryně Martina Rambousková. Sbor také vzpomene na své letní účinkování ve francouzské ; Proven ce. Hostem koncertu bude tentokrát řádová sestra Angelika Ivana Pintířová. Zájemci si můžou přijít do kostela pro Betlémské světlo. Naopak přinést můžou jako každý rok drobné dárky pro seniory v sušickém domově důchodců. Sbírka potrvá až do 26. prosince.

ČTVRTÝ ADVENT:

Znovu otevřený bude Mouřenec v neděli 23. prosince. Ve 14 hodin začne malý koncert skupiny Memento ze Sušice. Děti budou během koncertu stavět velký Mouřenecký betlém.

VÁNOCE:

Na Štědrý den zve kostel nad Annínem od 11 do 12 hodin na Štědrou hodinku, při které si lidé užijí Vánoce všemi smysly. „Vánoce uslyšíme, uvidíme, ucítíme, ochutnáme a budeme si na ně moci i sáhnout,“ slibuje Lukáš Milota z pořádajícího spolku Přátelé Mouřence.

Na Štěpána můžou zájemci nejdříve zavítat do sklářské hrobní kaple nad sklárnou v Anníně, kde bude od 11 hodin vánoční mše. Program bude pokračovat od 14 hodin, kdy na Mouřenci začne pásmo Mouřenecké dětské Vánoce s koledami.

SILVESTR:

Na přelomu roku pozve šumavský Mouřenec už pošesté na oblíbenou půlnoční silvestrovskou mši při svíčkách s P. Jendou Kulhánkem. „Zpravidla je kostel plný. Přijíždí nebo přichází asi 60 lidí zblízka i zdaleka. Připijeme si, popřejeme, zazvoníme na zvon z roku 1329, zazpíváme za doprovodu varhan hymnu a poté začne farář sloužit mši,“ popisuje tradiční průběh organizátor Lukáš Milota.

Při akcích pořadatelé zpravidla podávají čaj a svařené víno Mouřák. Sjízdnost silnice od annínského koupaliště až ke kostelu zajistí při akcích OÚ Dlouhá Ves.

I v prosinci můžou lidé do kostela a kostnice přicházet na pravidelné komentované prohlídky. Začínají každou sobotu v 11 hodin.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka