Na opravy nádražních budov na Plzeňsku letos půjde 58 milionů

Přibližně 58 milionů korun investuje letos Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) do oprav výpravních budov v Plzeňském kraji.

Cílená propagace v Plzni

Část peněz půjde současně na přípravu dalších projektů, jejichž zahájení se plánuje v roce 2019. Mezi letos největš írealizované projekty patří opravy budov v Plasech, Staňkově či Železné Rudě-Alžbětíně.

„Nejočekávanějším projektem na západě Čech je samozřejmě rekonstrukce výpravní budovy na plzeňském hlavním nádraží. S ohledem na velikost objektu a náročnost projektové přípravyprosíme cestující o trpělivost, rádi  bychom zahájili rekonstrukci v roce 2020. Hotovo naopak máme v nedalekých Rokycanech, kde SŽDC stavebními úpravami výrazně zlepšila funkčnost a vzhled budovy,“ přibližuje náměstek generálního ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola.

V rámci této akce bylo kompletně zrekonstruováno sociální zařízení pro cestující, které je samozřejmě bezbariérové s vyhrazeným WC pro vozíčkáře. Dále se provedl nový nátěr přístřešku bývalého nástupiště, dokončené jsou opravy komínů a také fasády v místech podezdívky, upravil se povrch bezbariérového přístupu do odbavovací haly. Opravila se rovněž podlaha v chodbách provozní části budovy. „Největším oříškem byla oprava vstupního schodiště, které bylo léty používání značně poškozené. Bylo nutné je rozebrat na jednotlivé žulové kvádry, vybetonovat jeho nové základy a schodiště opět z kvádrů sestavit a zabezpečit proti posunutí,“ doplňuje Tomáš Drmola. Celková investice sevyšplhala na 3,5 milionu Kč.

V letošním roce se v Plzeňském kraji opravuje například nádražní budova v Plasech, kde probíhá kompletní oprava střechy a fasády včetně klempířských prvků a také technickýchzařízení a interiéru. Plánovaná výše investice je 9,6 milionu Kč. V Hrádku u Sušice se provádí oprava vnějšího pláště, nátěry bednění, výměna oken i dveří a opravy střechy stavědla a WC v budově za 3,6 milionu Kč. Práce ve Velkých Hydčicích zahrnují opravy střechy, čekárny a WC proveřejnost (včetně nového krovu nad ním), výměnu oken, dveří a vytápěcího kotle, to vše za 5,4 milionu Kč. Ve Staňkově se pak opravuje střecha, fasáda, konstrukce přístřešků a také čekárna, hodnota prací dosáhne 9,4 milionu Kč.

V Železné Rudě-Alžbětíně proběhla loni první etapa opravných prací na nízké části budovy a na nástupištním přístřešku ,letos na to naváže oprava zbylé části budovy za 4,2 milionu Kč. Opraví se střecha a poškozené prvky fasády, obnoví nátěry i klempířské prvky a provedou další stavební opravy. V Nemilkově dojde za 2,1 milionu Kč k opravě vnějšího pláště a střechy, okna a dveře byly vyměněny již v loňském roce. Na této stavbě se v rámci další dílčí etapy připravuje realizace nové kanalizace. Přibližně 2,7 milionu Kč pak budou stát opravy hydroizolace a fasády, nové výplně otvorů, vestavba nového WC a úpravy čekárny i podlah ve výpravní kanceláři v Nezvěsticích. Ještě letos by se také měla zahájit oprava nádražní budovy v Poběžovicích. „Příští rok bychom rádi zahájili další komplexní rekonstrukce nádražních budov například v Tachově ,Horažďovicích a Sušici, záleží však na schválení investic a přídělu finančních prostředků,“ dodává náměstek Tomáš Drmola.

Největšíplánované investice do oprav nádražních budov

v Plzeňskémkraji v letech 2018 a 2019

vmil. Kč

Sušice

12,5

Plasy*

11,3

Staňkov*

10,3

Žihle

10

Horažďovice

9,7

Nýrsko

8,3

Železná Ruda-Alžbětín*

5,8

Velké Hydčice*

5,6

Starý Plzenec

4,8

Mirošov

3,7

*investice pokračující z roku 2017



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 18.04.2018 08:03



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka