Na restaurování a opravy přispěje Plzeň přes tři miliony, dočká se kostel i poliklinika

Plzeň podpoří restaurování a další odborné práce na deseti významných soukromých objektech v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

Peníze půjdou na restaurování sgrafitové výzdoby fasády domu Veleslavínova 10, restaurování výmalby v presbytáři kostela sv. Mikuláše, na opravu terrazza a podlah vily v Pobřežní ulici, na výrobu a montáž oken do domu Dominikánská 16, na obnovu halové chodby a podlah budovy polikliniky Denisovo nábřeží, na sanaci zdiva kostela sv. Petra a Pavla v Plzni-Liticích, na restaurování portálů, okna a pilíře domu Sedláčkova 11, opravu stropů konventní budovy na Jiráskově náměstí, restaurování barokního portálu v průčelí domu Riegrova 18, restaurátorský průzkum a fixaci maleb domu na náměstí Republiky 5.

„Město Plzeň poskytne majitelům deseti vybraných objektů celkem 2,29 milionu korun na zachování či obnovu kulturní památky. Výše podpory se pohybuje od 75 tisíc do 300 tisíc korun. Poskytnutí dotací schválili zastupitelé,“ řekl první náměstek Martin Baxa.

Nejvyšší sumu, tedy 300 tisíc korun, získají majitelé objektu na náměstí Republiky 5, a to na provedení rozšířeného restaurátorského průzkumu a fixaci cenných maleb z období renesance, které se podařilo odkrýt před několika týdny při stavebních úpravách. „V prvním nadzemním podlaží domu došlo k zachycení starších omítkových vrstev a restaurátorským sondážním průzkumem bylo ověřeno dochování renesanční dekorativní i figurální výmalby stropních kleneb v nebývalém rozsahu. Jedná se o nález v rámci města Plzně unikátní, a to jak zařazením výmalby do období renesance, tak též rozsahem jejího zachování,“ přiblížil Martin Baxa. Podle vedoucího Odboru památkové péče Magistrátu města Plzně Petra Maroviče lze konstatovat, že od doby nálezů renesančních maleb v budově plzeňské radnice při její úpravě v počátku 20. století nebyl následně na území města u interiérů objektu profánní architektury učiněn nález takového rozsahu a významu. „Nyní je snaha provést restaurování nástěnných maleb maximálně ve dvou na sobě navazujících etapách tak, aby malby prošly restaurátorským zásahem v co nejkratším termínu,“ uvedl Petr Marovič.

Částka 300 tisíc korun půjde také na dokončení restaurování unikátních fresek v kostele sv. Mikuláše v Plzni. Nemovitou kulturní památku vlastní Řeckokatolická farnost, která se také snaží zajistit finance na záchranu velmi cenných pozdně gotických a renesančních výmaleb v presbytáři kostela. Zrestaurováním fresek dojde nejen k jejich uchování v dobrém stavu, ale především bude možné tento nález nadregionálního významu začít prezentovat široké veřejnosti. „V minulém roce jsme stejnou částkou podpořili první etapu restaurování těchto fresek,“ řekl Martin Baxa.

Podporu 300 tisíc korun získá také vlastník domu U Matky Boží ve Veleslavínově ulici, bude to na odborné opravy sgrafitové výzdoby fasády. Dům postavil v roce 1907 stavitel Josef Špalek podle návrhu architekta Ladislava Skřivánka. Uliční průčelí domu s kombinací secesních a goticko-renesančních prvků a s dochovanou unikátní sgrafitovou a sochařskou výzdobou je umělecky a památkově hodnotné. „Stav sgrafitové výzdoby i navazujících ploch omítek je v současné době špatný a vyžaduje odbornou opravu celoplošným restaurováním,“ uvedl Martin Baxa. Náklady na opravy činí přes 645 tisíc korun.

Dotace ve výši 300 tisíc korun půjde také majitelům domu čp. 24 na nároží Dominikánské ulice a sadů 5. května, kteří peníze využijí na výměnu oken. Stávající dřevěná dvojitá okna z 80. let 20. století jsou podle odborného posouzení nejen ve špatném stavu, ale budou nahrazena okny slohovými, v návrhu vycházejících z historické fotodokumentace, což výrazně přispěje k zlepšení uličních průčelí domu i celkového prostředí městské památkové rezervace.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka