Na výměnu olověných rozvodů u dvou domů získalo město Plzeň dotaci

Plzeň uspěla s žádostí o dotaci na výměnu olověných rozvodů ve dvou svých bytových domech, a sice pro 11 bytů na adrese Petákova 7 a Petákova 9. Díky úpravám potrubí sníží obsah olova v pitné vodě.

Cílená propagace v Plzni

Z Ministerstva pro místní rozvoj České republiky získá na realizaci 220 tisíc korun, tedy maximální výši podpory. Přijetí dotace schválila Rada města Plzně. Výměnu olověných rozvodů město provádí už téměř deset let, dosud zrekonstruovalo rozvody vody v patnácti bytových domech, od státu získalo na dotacích zhruba 2,77 milionu korun, ze svého rozpočtu dalo 5,73 milionu korun.

„Dotace ze státního rozpočtu je poskytována na celý dům ve výši maximálně 20 tisíc korun na jeden byt, maximálně však do výše skutečně vynaložených nákladů na opravu. Opravou je míněna pouze výměna olověných domovních rozvodů za zdravotně nezávadné rozvody,“ uvedl ekonomický náměstek Pavel Kotas.

 Domy na adrese Petákova 7 a 9 byly vystavěny na přelomu 19. a 20. století. V těchto objektech byl proveden monitoring obsahu olova v pitné vodě, který ukázal vyšší nález těžkého kovu. Celkové náklady na opravu včetně DPH jsou vyčísleny na zhruba 503 tisíc korun, z rozpočtu města tak bude dofinancována částka zhruba 283 tisíc korun. Výměnu rozvodů zajišťuje městský správce, kterým je společnost Obytná zóna Sylván. Vlastní výměna rozvodů již začala, práce by měly skončit na konci září. Výměnu olověných rozvodů potřebuje město zajistit v následujících letech ještě u zhruba deseti svých bytových domů. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka