Na Vysoké můžou vyrůst single traily pro Plzeňáky a bikeové nadšence z kraje

Vybudovat single trail pro Plzeňský kraj, to je záměrem skupiny lidí, kteří se sešli v plzeňském House of Blues. Iniciátorem je kandidát na hejtmana Josef Bernard, který oslovil nadšené cyklisty Jiřího Mirošovského a Jana Hakla, kteří zpracovali úvodní studii projektu Vysoká Plzeň.

Cílená propagace v Plzni

Jednání se rovněž zúčastnili senátorka a místostarostka Dobřan Dagmar Terelmešová, starosta Dobřan Martin Sobotka a 1. místostarostka Dobřan Lenka Tomanová. Celkem se zúčastnilo zhruba 40 cyklistů. 

„Chci vybudovat cyklistickou oázu pro nejmenší děti, rodiny i zkušené bikery. Tento projekt připravujeme několik měsíců. Už proběhla jednání především se zástupci Lesů ČR a Dobřan, kteří jsou nejvýznamnějšími majiteli dotčených pozemků. Single track by mohl přivést nejen větší turistický zájem pro Plzeňský kraj, ale i nové podnikatelské příležitosti v kraji,“ řekl Josef Bernard, kandidát na hejtmana za ČSSD. Na první kilometr single trailu jsou už připraveny také sponzorské peníze od Škody Transportation. To by mohlo představovat počáteční ochutnávku pro cyklisty z Plzně. 

„Super, jsem nadšený. Děti musí mít více příležitostí pro sport a single track je pro cyklisty to nejlepší co může být. Projektu věřím i proto, že iniciátor je Bernard a ten už v Plzni stojí za Techmánií. Není to tedy žádný snílek a mluvka,“ doplňuje Petr Vurm, biker  a vítěz bikemarathonu Aimtec ve své kategorii. 

Vysoká, oblast, kde by single track mohl vyrůst je polesí jižně od Plzně o rozloze cca 14 km2 ohraničená ze západu silnicí I/27, ze severu poli při silnici II/180, z východu řekou Úhlavou a z jihu obcí Hradčany. Nejvyšším vrcholem je Jelení vrch (523 m n.m.), následuje Vysoká (519 m n.m.), Tlustá hora (477 m n.m.), Kluk 462 (m n.m.). Řeka Úhlava protéká podél Vysoké svým údolím v nadmořské výšce 330 – 320 m n.m. 

„Jsem nadšený, že podobná iniciativa vznikla. Plzeň single trail potřebuje. Důležité je najít člověka, který v Plzni bude tento záměr prosazovat,“ sdělil Jan Kotal, ředitel Giant ligy.

Co je single trail? Jedná se o jednosměrnou lesní cestu pro jízdu na horském kole s upraveným povrchem. Většinou s klesáním a občas s umělým prvkem (např. dřevěné mostky). Používají se různé obtížnosti cest tak, aby jízdu si užili nejmenší děti i zkušení cyklisté – bikeři. V případě Vysoké Plzně je ve studii navrženo cca 25 km trailů různé obtížnosti, které s využitím spojovacích cest vytvoří systém na celodenní cyklistický program. Záměrem je traily na Vysoké využít k pořádání nejen cyklistických závodů. 


„Je to příležitost pro podnikatele v turistickém odvětví, pro cykloprodejce a hlavně pro všechny, kdo jezdí na kole. Plzeň a celý kraj může být zase o něco atraktivnější,“ komentoval Jiří Mirošovský z Cykloklubu Plzeň


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 17.09.2016 14:09



2 (2)
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka