Na Zelený čtvrtek otevírá brány Švihov i klášter Plasy

První památkou v kraji, která otevřela své brány již 21. března, je zámek v Nebílovech.

Cílená propagace v Plzni

Na Zelený čtvrtek, 29. března, zahájí sezónu prohlídkami pro děti na hradě Švihov, v týž den se uskuteční dvě prohlídky konventu kláštera Plasy. Otevřeno bude i na Velikonoční pondělí, zavíracím dnem bude výjimečně úterý, 3. dubna.

Plasy
Během velikonočních prázdnin, od 29. března do 2. dubna, nabídne klášter Plasy dvakrát denně prohlídky konventu. „Ještě dříve, než bude zahájena obnova prelatury v rámci projektu IROP, představíme návštěvníkům budoucí trasu před její opravou. Přiblížíme jim dějiny objektu od roku 1144 až do současnosti, ukážeme jim pár kousků vybraného mobiliáře před restaurováním, seznámíme je s působením rodu Metternichů v Plasích“, popisuje speciální prohlídky kastelán Pavel Duchoň. S celkovou stavební obnovou prelatury souvisí i letošní plánované archeologické průzkumy před sýpkou. „Pokračujeme v projektování předpolí konventu a nových pokladen“, dodává Pavel Duchoň.
Stejně jako v loňském roce jsou připraveny čtyři speciální, tematicky zaměřené prohlídky z cyklu Monastýrování, které přiblíží stavební prvky jednotlivých částí kláštera i každodenní život v cisterciáckém řádu.
Začátkem března klášter hostil slovenské filmaře, kdy se stal kulisou filmu „Posol“, který popisuje střet kněžského povolání s režimními praktikami v 80. letech minulého století. 

Švihov
Prohlídkami pro děti na Zelený čtvrtek, 29. března, zahájí sezónu na hradě Švihov. „Prohlídka, určená pro dospělé s dětmi ve věku od 4 do 10 let, bude plná poznávání a plnění úkolů. Děti dostanou doplňovačku s omalovánkou, kterou mohou aktivně používat při prohlídce nebo třeba až doma, a na konci i malou sladkou odměnu za pozornost a spolupráci“, vysvětluje kastelán hradu Lukáš Bojčuk a vyjmenovává další kulturní akce v letošní sezóně: „Zopakujeme úspěšný muzikál, promítneme šumavskou pohádku O kouzelném jablku, zažijeme tu víkendový LARP na dvoře Lucemburků, černokněžnickou pohádku, návštěvu u pana Půty Švihovského i oživené noční prohlídky.“
V letošním roce bude dokončena rekonstrukce věže a úprava jejího nejbližšího okolí. Ve věži vznikne nová expozice, která návštěvníky zasvětí do tajů památkové obnovy hradu. „Upozorní je na těžkosti, které souvisí s přeměnou hradní ruiny v ukázkovou památku, a seznámí je s osobnostmi, které mají o obnovu hradu největší zásluhy“, popisuje hlavní náplň nové expozice Michal Mašek ze správy hradu. Pokud vyjde finanční dotace, je v plánu obnova jílové izolace vodního příkopu, zřízení mola a "zpřístupnění" vodního příkopu na lodičkách.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka