Nadace Křižovatka předala dětskému oddělení Klatovské nemocnice monitory dechu

Dětské oddělení Klatovské nemocnice dostalo darem od Nadace Křižovatka pět monitorů dechu v hodnotě bezmála 15 tisíc korun.

Cílená propagace v Plzni

Budou využívány v novorozenecké části oddělení. Přístroje pomáhají odhalit zástavu dechu a předcházet úmrtí novorozenců a kojenců. Takzvaným syndromem náhlého úmrtí dětí (SIDS - Sudden infant death syndrome) trpí především předčasně narozené děti a to nejčastěji do půlroku svého života. Proto Klatovská nemocnice zapůjčuje monitory rodičům i domů.

Monitor dechu Babysense je registrován u Ministerstva zdravotnictví ČR jako zdravotnická pomůcka a prošel několikaletými klinickými testy. "Tento monitor dechu hlídá nejen zástavu dechu, ale také apnoe pauzy, neboli bezdeší, a jakékoliv nepravidelnosti dechu děťátka. V případě potíží okamžitě spustí alarm, aby přivolal pomoc dospělého, který může včas poskytnout dítěti první pomoc,“ říká regionální manažerka Nadace Křižovatka pro Čechy Miloslava Stibůrková.

SIDS je diagnóza, kterou lékaři stanoví bohužel až po smrti dítěte. Způsobuje náhlou smrt bez varování i úplně zdravým dětem. Objevuje se ve spánku, kdy dítě přestane dýchat a udusí se. Postihuje děti v kojeneckém věku až do jednoho roku života. Příčina syndromu není dosud jasná, pravděpodobně se jedná o poruchu řízení dechové činnosti, která vzniká již v těhotenství.

Na vzniku se podílí více rizikových faktorů. „Hlavním rizikovým faktorem je kouření matky, nižší porodní hmotnost, která je u nedonošených dětí a také třeba u dvojčat. Ovlivňuje to ale také oslabení dětského organismu například infekční chorobou, horečkou, zvracením a zejména nemocemi dýchacích cest,“ říká primář dětského oddělení Štěpán Kutílek.

Předcházení syndromu SIDS se Nadace Křižovatka věnuje už od roku 1995. "Hlavní činností je zprostředkování monitorů dechu pro miminka mezi dárcem a nemocnicí. Oslovujeme firmy, instituce či společnosti, nejlépe z regionu, kde nemocnice působí, a díky jejich finanční podpoře zajišťujeme postupné obnovování těchto citlivých přístrojů v nemocnicích v téměř v celé zemi," popisuje Miloslava Stibůrková.

Za více než 20 let své existence se nadaci podařilo díky štědrosti sponzorů a dárců vybavit novorozenecká a dětská oddělení českých nemocnic téměř 7.000 monitory dechu v celkové hodnotě 30 milionů Kč. Cílem a smyslem projektu „Maminko, dýchám“ je vybavit české nemocnice a jejich porodnická, novorozenecká a JIP oddělení monitory dechu pro každé lůžko/miminko. Dále pak umožnit rodičům vypůjčení monitoru dechu na nezbytně nutné období, když odcházejí z porodnice se svým děťátkem domů.

Společně s Nadací Křižovatka může pomáhat každý – stačí zaslat libovolnou částku na číslo účtu nadace:
Konto Nadace Křižovatka: 7608414/0600 (MONETA Money Bank)
Konto veřejné sbírky „Maminko, dýchám“: 4010040100/6800 (Sberbank CZ)

Kde si lze monitory dechu půjčit?

Zapůjčit si monitor dechu lze ve třech nemocnicích Plzeňského kraje, kde je porodnice. Kromě Klatov je tato možnost i v Domažlicích a Stodu. Půlroční zápůjčka (nejrizikovější období) stojí 900 korun. Všechny poskytované přístroje jsou pravidelně kontrolované a v záruce. Více info:
Klatovská nemocnice - 376 335 435
Domažlická nemocnice - 379 710 232
Stodská nemocnice - 377 193 592

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka