Nadace Křižovatka předala domažlické pediatrii monitory dechu

Nadace Křižovatka předala v uplynulém týdnu 11 monitorů dechu v celkové hodnotě 22 tisíc korun na Dětské oddělení nemocnice v Domažlicích.

Cílená propagace v Plzni

Monitory z rukou dárců převzal primář MUDr. František Zahálka. Přístroje byly zakoupeny z finančních darů, které poskytly společnosti SEJMOGRAFICS, KARPEM, Bulyfire, Eurotop in a 3 monitory byly zaplaceny z veřejné sbírky Nadace Křižovatka. Domažlická nemocnice všem dárcům děkuje.

„Během prvního roku života dítěte může dojít k nepravidelnému dýchání nebo dokonce k zástavě dechu. Zpomalení nebo zástavu dechu může způsobit jak Syndrom náhlého úmrtí kojenců, tak nachlazení, vysoké horečky či jiný chorobný stav. Monitory dechu pomáhají předejím vážněhjším komplikacím," popsala Miloslava Stibůrková, regionální manažerka Nadace Křižovatka pro Čechy.

Monitor se skládá ze dvou podložek, které jdou spojit, a ovládacího panelu. Podložky s čidly se vkládají do lůžka dítěte. Hlídají závažné poruchy dechu a především apnoické pauzy (bezdeší).  „Sledují dýchání a dechové pohyby dítěte. Pokud se dýchání zastaví na dobu delší než 20 sekund nebo se dechová frekvence sníží pod 10 dechů za minutu, monitor upozorní na tento stav zvukovým a světelným signálem,“ popisuje vedoucí sestra novorozeneckého oddělení Domažlické nemocnice Blanka Kondrysová. 

To je znamení pro personál nebo i čerstvou rodičku, aby ihned miminko zkontrolovala a pomohla mu dýchání obnovit. Monitory pomáhají i mimo nemocnici. Oddělení je totiž půjčuje zájemkyním i domů. Půlroční výpůjčka vyjde na 900 korun. Také monitory dechu pro domácí zápůjčky poskytuje Nadace Křižovatka.

„Monitory dechu jsou citlivé přístroje, které mají omezenou životnost, a proto hledáme podporu u sponzorů a dárců i v jednotlivých regionech, abychom pomohli zajistit kontinuální obnovu přístrojů v nemocnicích,“ popsala regionální manažerka nadace Miloslava Stibůrková.

O Syndromu náhlého úmrtí kojenců SIDS

SIDS je diagnóza, kterou lékaři stanoví bohužel až po smrti dítěte. Způsobuje náhlou smrt bez varování i úplně zdravým dětem. Objevuje se ve spánku, kdy dítě přestane dýchat a udusí se. Nejrizikovější je přitom spánek v poloze na bříšku, kdy dochází až k 80 procentům úmrtí. Postihuje děti nejčastěji v kojeneckém věku. Příčina syndromu není dosud jasná, pravděpodobně se jedná o poruchu řízení dechové činnosti, která vzniká již v těhotenství.

Na vzniku se podílí více rizikových faktorů. „Významným rizikovým faktorem je kouření matky, nižší porodní hmotnost, která je u nedonošených dětí a také třeba u dvojčat. Ovlivňuje to ale také oslabení dětského organismu například infekční chorobou, horečkou, zvracením a nemoci dýchacích cest. Bohužel je ale tento stav popsán i u zcela zdravých kojenců,“ popisuje primář dětského oddělení František Zahálka.

O Nadaci Křižovatka

Nadace Křižovatka se jako jediná nadace v České republice aktivně věnuje podpoře povědomí veřejnosti o SIDS a o možnostech ochrany ohrožených dětí do 1 roku věku. Díky dárcům a sponzorům pomáhá nadace vybavit české nemocnice a porodnice monitory dechu Babysense, který je registrován u Ministerstva zdravotnictví ČR jako zdravotnická pomůcka a prošel několikaletými klinickými testy. Tento monitor dechu hlídá nejen zástavu dechu, ale také apnoe pauzy (bezdeší), a jakékoliv nepravidelnosti dechu děťátka. V případě potíží okamžitě spustí alarm, aby přivolal pomoc dospělého, který může včas poskytnout dítěti první pomoc.

Za 24 let své existence se nadaci podařilo díky štědrosti sponzorů a dárců vybavit novorozenecká a dětská oddělení českých nemocnic téměř 8.000 monitory dechu v celkové hodnotě cca 32 milionů Kč.

O projektu „Maminko, dýchám“

Cílem a smyslem projektu „Maminko, dýchám“ je vybavit monitorem dechu každou postýlku pro miminko na porodnických, novorozeneckých a JIP odděleních nemocnic v České republice. Dále pak umožnit rodičům vypůjčení monitoru dechu na nezbytně nutné období, když odcházejí z porodnice se svým děťátkem domů.

Společně s Nadací Křižovatka může pomáhat každý – stačí zaslat libovolnou částku na číslo účtu nadace:
Konto Nadace Křižovatka: 7608414/0600 (MONETA Money Bank)
Konto veřejné sbírky „Maminko, dýchám“: 4010040100/6800 (Sberbank CZ)

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka