Náplavka na Radbuze zve o víkendu na třídenní festival

O víkendu od 13. do 15. září 2019 se uskuteční slavnostní otevření plzeňské Náplavky na Radbuze. Bude to zároveň první velký test tohoto nově upraveného prostoru.

Cílená propagace v Plzni

Návštěvníky levého břehu koryta při Anglickém nábřeží čekají hudební vystoupení, divadlo, tančírna, buskeři, ledshow, letní kino a další akce. Do třídenního programu je zapojena víc než desítka místních kulturních hráčů, většina z nich je spojena s náplavkou od prvních nápadů na její využití. V pátek 13. září začíná program v 16 hodin, končí v neděli ve 21:30 hodin. Akce je zdarma.

„Slavnostní otevření tohoto nového veřejného prostoru jsme se rozhodli pojmout jako multižánrový festival, jímž chceme oslovit co nejširší pole návštěvníků. Zároveň do něj zapojujeme místní promotéry, kteří mohou náplavku začít využívat jako svou novou scénu. Věřím, že se tato lokalita stane oblíbeným místem Plzeňanů,“ přiblížil primátor města Plzně Martin Baxa. Zapojena je více než desítka subjektů, a sice například k světu., Živá ulice, festival Finále Plzeň, Xerox Plzeň (graffiti), Šídlovák Open Air, Busking Fest, Slam Poetry, Divadlo pod lampou, Žongléros a DEPO2015, jež má produkci akce na starost.

Podle technického náměstka primátora Pavla Šindeláře bylo cílem města vytvořit nový příjemný odpočinkový prostor v centru metropole, jenž poslouží Plzeňanům. „Stavebně bylo vše dokončeno, samozřejmě nás čeká ještě postupné dotváření místa tak, aby bylo co nejpříjemnější. Během příští sezóny bychom jej chtěli vybavit mobiliářem,“ uvedl Pavel Šindelář. Přihlížet přitom město bude hlavně k tomu, jaké využití si která část náplavky získá.

Názory a přání občanů jsou s náplavkou spojeny už od prvních nápadů na její vznik. Bylo to sdružení k světu., které od roku 2014 místo prověřovalo oblíbeným multižánrovým festivalem Náplavka k světu. Festival upozorňoval už tehdy na potenciál náplavky na Radbuze. Prostor byl zpřístupněn nainstalováním schodů z centrálního nábřeží města. Provizorní bezbariérový chodníček zajišťoval pohodlný pohyb po břehu. „Návštěvníci si mohli půjčovat lodičky, zhoupnout se na houpačce, využít bar s občerstvením, zúčastnit se kulturního programu – koncertů, promítání, tančíren a dalších aktivit nebo jen tak relaxovat na lehátku u vody. Akce slavila úspěch a iniciovala tak jednání na vedení města o trvalém zpřístupnění náplavky na Radbuze. Podkladem pro rekonstrukci bermy řeky Radbuzy byly vizualizace a ideová studie architektonického studia -  Ateliér k světu,“ přiblížil architekt a předseda spolku k světu. Jakub Mareš. Díky novátorskému přístupu a fungujícímu spojení kulturního programu a prostoru řeky, splnil festival svůj účel a mohl se přesunout na další řeku, na Mži, tento rok již potřetí na začátku léta probíhal měsíc s různorodým zábavním programem.


Program 13. – 15. září:

Třídenní program odstartuje v pátek 13. září v 16 hodin tzv. Street Graffiti Jam, při kterém mohou návštěvníci živě sledovat tvorbu street artových umělců z Plzně. Každý den až do neděle bude na pilířích mostu vznikat jejich autorské graffiti. Páteční hudební program odstartuje v 17 hodin vystoupení Mikoláše Růžičky, který za doprovodu populární violoncellistky Terezie Kovalové představí novou ambientní desku klavírních skladeb s názvem Doma. Od 19 hodin pak zahraje to nejlepší ze swingu Jan Smigmator a přátelé. Vrcholem pátečního programu bude populární přednáškový formát PechaKucha Night pořádaný spolkem k světu. Pozvání přijala například dokumentární fotografka Alžběta Jungrová, která se brodila největší skládkou v Kambodži, ropným bahnem na vrakovišti tankerů v Bangladéši a fotila ozbrojené děti a civilisty v pásmu Gazy. Svůj příběh představí také Jakub Jan Fiala a Ondřej Kočan, studenti Západočeské univerzity v Plzni, kteří už od střední pracují na nových učebnicích angličtiny. Jedním z prezentujících bude i architekt a předseda spolku k světu. Jakub Mareš, který přiblíží posluchačům historii festivalu konaném na tomto místě, o realizaci náplavky bude mluvit technický náměstek primátora Pavel Šindelář. Celkem 10 přednášek zpestří světelná ledshow od plzeňských Žongléros Ansámbl.

V sobotu 14. září ožije náplavka v 10 hodin, kdy se uskuteční lekce jógy pod otevřeným nebem. Od 11 hodin začne Živá ulice pro děti, ve 13 hodin vystoupí místní blues-folková dvojice Kateřina Misíková a Jakub Kořínek. Od 15 hodin mohou Plzeňané zajít na koncert Tuten swing, na který v 16 hodin naváže oblíbená tančírna. Večerní program se odehraje na Velké scéně poblíž Štruncových sadů, v 19 hodin na ní vystoupí přední česká rapová skupina PSH (Peneři strýčka Homeboye) v čele s Vladimírem 518. Večer zakončí pražská rocková skupina BLACKSEA, se svou temnou kytarovou hudbou se publiku představí ve 21 hodin.

Neděle 15. září přiláká nejen milovníky jídla. Od 10 do 17 hodin na náplavce proběhne speciální Mini DEPO Street Food Market, oblíbený festival pouličního jídla, který jinak Plzeňané pravidelně navštěvují v DEPO2015. Kulturní program začne v 11 hodin hudebním vystoupením pro děti v podání dua Dubnička-Lahoda. Od 13 do 17 hodin bude probíhat představení lokálních buskerů, neboli pouličních hudebníků, a slam poetry. Ve stejný čas si návštěvníci budou moci potisknout speciální tašku s motivy náplavky ve stanu Sdílených dílen DEPO2015. V 19 hodin zahraje Sorgenti Quintett, klasické dechové kvinteto ve složení flétna, hoboj, klarinet, lesní roh a fagot. Celé otevření náplavky zakončí projekce letošního dokumentu Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejna „Forman vs. Forman“ o českém režisérovi Miloši Formanovi, kterou přinese Finále Plzeň.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
13.09.2019 17:01



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka