Narozeniny Pilsner Urquell slavilo v Plzni padesát tisíc lidí

Oslavit 175 let od uvaření první várky unikátního plzeňského ležáku přišlo na Pilsner Fest i přes nepřízeň počasí 50 000 tisíc návštěvníků, tedy stejně jako loni.

Cílená propagace v Plzni

Letos se však neslavilo pouze v areálu Plzeňského pivovaru, ale i na Mlýnské strouze a na náměstí Republiky. Město Plzeň bylo opět partnerem akce. K dispozici bylo přes 150 výčepů a sedm velkokapacitních vyhřívaných stanů, světová gastronomie reprezentující výběr z 50ti zemí, do nichž se Pilsner Urquell vyváží. Dobrou zábavu dotvářela skvělá hudba - vystoupily desítky hudebníků a kapel v čele s populární Lenny, Jelenem, Alicí a Danem Bártou či Support Lesbiens. Festival zároveň odstartoval regionální slavnosti uvaření první várky po celé České republice.

„Jsem velmi rád, že tady teď mohu stát a slavit společně s Vámi 175 let od chvíle, kdy první sládek uvařil pivo Pilsner Urquell - pivo, které dobylo svět, pivo, které změnilo celé odvětví, pivo, které nás Čechy proslavilo,“ uvedl Václav Berka, vrchní obchodní sládek Pilsner Urquell na hlavním pódiu. Zároveň zdůraznil, že pivo, které se vaří v plzeňském pivovaru, má stále stejnou kvalitu jako v roce 1842 především díky tomu, že v něm pracují lidé zapálení pro věc, kteří nikdy neslevili z prvotřídních surovin a tradičních postupů. „Báječnou chuť našeho piva a jeho vysokou kvalitu dělá měkká plzeňská voda, plzeňský slad a žatecký chmel a dodržování tradičních receptur a procesů při vaření,“ vyzdvihl Berka. Že na český pivní originál jsou Češi po celém světě náležitě pyšni, potvrdila i  řada sportovců v čele s olympijskými medailisty Martinou Sáblíkovou, Josefem Dostálem, Romanem Šebrlem a Jaroslavem Špačkem, kteří přišli popřát osobně nebo poslali videogratulaci.

175. výročí plzeňského ležáku se prolínalo programem celého PIlsner Festu. Vše směřovalo k symbolickému času 18:42, kdy si společně v jeden okamžik připili účastníci jak v pivovaru,  tak na náměstí, aby si připomněly rok 1842, kdy se zrodila první várka originálu Pilsner Urquell. Václav Berka v tu chvíli narazil speciální dřevěný sud o objemu 175 litrů a společně s přítomnými milovníky plzeňského piva si připil na počest výročí zlatého českého ležáku.

Pivo na festivalu čepovali finalisté soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, díky níž Prazdroj rozvíjí vysokou úroveň české pivní kultury. K dispozici bylo letos navíc sedm velkokapacitních vyhřívaných stanů, v nichž se návštěvníci mohli nejen zahřát, ale vychutnat si pivo čepované do skla jako v dobré české hospodě. V nabídce byla typická česká jídla ale i světová gastronomie, tj. výběr z 50 zemí, do nichž se Pilsner Urquell vyváží. Třešničkou na dortu byla nabídka hospody U Pinkasů, tj. historicky první hospody mimo Plzeň, kde se Pilsner Urquell čepoval.

Na cestu do Plzně a zpět účastníci opět využili speciálně vypravený vlak Českých drah. Tematickými soutěžemi a hudbou si tak cestu nechalo zpestřit  několik set cestujících. Atraktivní byly i speciální komentované prohlídky pivovaru, kterých se jen během soboty zúčastnilo 2 000 návštěvníků. Přímo v pivovaru byl pak obrovský zájem o možnost vyfotit se na místě, kde v r. 1842 Pilsner Urquell vznikl. Fotku si tady pořídilo víc než 10 tisíc lidí.

Hudební program se odehrával hned na několika pódiích tak, aby si návštěvníci mohli užít různé styly. Jedním z vrcholů bylo vystoupení Alice a Daniela Bárty, který na pódiu na náměstí Republiky mezi jednotlivými písničkami vzpomínal na studentská léta v Plzni.  Vedle muziky pak zejména nádvoří pivovaru patřilo tradičním pivovarským řemeslům. Své umění předvedli plzeňští bednáři, kteří vyrábějí a pečují o zdejší sudy a kádě, ve kterých ležák zraje stejným způsobem jako v roce 1842. Sládkové díky tomu mají šanci porovnat, jestli má pivo uvařené moderním způsobem tutéž chuť jako za časů jeho zakladatele Josefa Grolla.

Oslavy první várky pokračují
Oslavy 175. narozenin Pilsner Urquell budou pokračovat celý říjen i listopad. Vybrané restaurace a pivnice po celé České republice nabídnou nefiltrovaný plzeňský ležák ze stylového dřevěného sudu, který přiveze na koňském povozu česká formanka Jana Šůsová v doprovodu vrchního plzeňského sládka. Roadshow odstartuje 12. října v pražské restauraci u Pinkasů a potrvá až do 25. listopadu, kdy se slavnostně zakončí v plzeňském hostinci u Malické brány. Mezi tím navštíví přes třicet dalších hospod po celé České republice.

Doporučení redakce: Vykoupejte se ve Zlaté krávě v pivních lázních!


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka