Návrh nového Územního plánu Plzeň má souhlas rady města, jde do zastupitelstva

Rada města Plzně odsouhlasila návrh nového Územního plánu Plzeň, který slouží k rozhodování o využití území ve městě a navrhuje vyvážený rozvoj západočeské metropole.

Jarní servisní akce AUTO CB

Pokud zastupitelé města na svém zářijovém zasedání tento dokument schválí, nahradí nový dokument stávající územní plán z roku 1995, jenž byl naposledy aktualizován v roce 2010. Územní plán stanovuje základní podmínky pro výstavbu a rozvoj města. Slouží především projektantům při zpracování návrhů staveb, stavebním úřadům při jejich posuzování a majitelům nemovitostí, kteří v něm naleznou informace o využitelnosti svého pozemku.

„Hlavním důvodem pro pořízení nového územního plánu byl požadavek vyplývající ze stavebního zákona, jenž ukládá povinnost upravit územní plány vydané před 1. lednem 2007 a v rozsahu provedené úpravy projednat a vydat do 31. prosince 2020,“ přiblížil technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Dalším důvodem pro pořízení nového územního plánu bylo vyhodnocení platného územního plánu města z hlediska využitelnosti stávajících ploch, návrh nových rozvojových ploch včetně řešení dopravní a technické infrastruktury. „Návrh Územního plánu Plzeň naplňuje principy trvale udržitelného rozvoje, vytváří územně-plánovací předpoklady pro další rozvoj hospodářské základny města, nárůst obyvatel a omezení suburbanizace,“ doplnila Irena Vostracká, ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně, který nový územní plán zpracoval.

Na jaře roku 2012 bylo schváleno zastupitelstvem města zadání územního plánu a výsledky ideové urbanistické soutěže na řešení vnitřní části města, která byla jedním z podkladů pro zpracování územního plánu.

V prosinci 2013 byl návrh územního plánu dokončen, s projednáváním však bylo třeba počkat do doby schválení nadřazené dokumentace – aktualizovaných Zásad územního rozvoje Plzeňského kraje. Proces projednávání územního plánu byl zahájen v září 2014. Jednalo se o dvoukolové projednávání. V říjnu 2014 proběhlo společné jednání, o rok později pak veřejné projednání.

V rámci projednání návrhu územního plánu byly uplatněny připomínky a námitky občanů, vlastníků pozemků, dotčených orgánů a dalších subjektů. Často se opakovaly otázky týkající se dostavby sídlišť Severního Předměstí, ochrany území Bezovky před nevhodnou zástavbou a také návrhu tras nových komunikací. Největší počet námitek a připomínek se však týkal požadavku na rozšíření dalších ploch pro výstavbu. Všechny připomínky a námitky byly vyhodnoceny, řada z nich byla do návrhu zapracována. Po schválení návrhu v zastupitelstvu bude územní plán vydán formou opatření obecné povahy. 

Návrh nového územního plánu je zpracován v souladu s platným stavebním zákonem a zároveň odpovídá současným požadavkům na tvorbu moderního města. Pracuje s pojmy jako veřejná prostranství, urbanistická struktura a měřítko zástavby, stanovuje prostorovou regulaci, pro snazší orientaci vymezuje lokality apod. Územní plán je v tištěné podobě k nahlédnutí na Odboru stavebně správním Magistrátu města Plzně a na stavebních úřadech jednotlivých městských obvodů, elektronicky je přístupný na webových stránkách www.ukr.plzen.eu.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka