Nejlepší stavby kraje za rok 2017 jsou k vidění v Klatovech

Třetí zastávkou putovní výstavy k soutěži Stavba roku Plzeňského kraje jsou Klatovy.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ve zdejších prostorách jezuitské koleje jsou od úterka vystaveny fotografie staveb, které se letos ucházely o titul Stavba roku Plzeňského kraje, včetně těch nominovaných a oceněných. Doprovází je i hodnocení odborné poroty. Právě město Klatovy do soutěže přihlásilo úpravu Mercandinových sadů, která byla nominována na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2017.

Od 2. do 21. října budou moci návštěvníci jezuitské koleje v Klatovech vidět všech 28 staveb, které se letos přihlásily do soutěže Stavba roku Plzeňského kraje. Putovní výstava představuje vítěze soutěže i nominace na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2017 a také hodnocení, které jim udělila odborná porota. Je tu k vidění i Stavba století Plzeňského kraje, zvolená veřejným hlasováním u příležitosti 100. výročí založení ČSR.

Jedno z nominovaných stavebních děl se nachází právě v Klatovech. Významnými úpravami tu v loňském roce prošla největší a nejstarší klatovská oddychová zóna. Mercandinovy sady, pojmenované podle jejich zakladatele, klatovského hejtmana F. X. Mercandina, jsou pojaté jako anglický park s empírovou kolonádou a centrální francouzskou zahradou. Během zatím poslední etapy úprav byly v parku vybudovány nové cesty a stezky pro pěší i cyklisty, vyrostl tu nový trávník, altán, fontána i dětské hřiště a byly sem umístěny sochy a nový mobiliář.

„Nominace na titul Stavba roku Plzeňského kraje je navržena za podnětné krajinářské řešení parku s ohledem na současné potřeby obyvatel a životní styl,“ řekl předseda odborné poroty Ing. arch. Miloslav Michalec. „Oválná promenáda se jako by lehce vznáší nad centrálním paloukem, který je vhodně doplněn sochami a vodním programem. Park představuje kousek přírody a oázy klidu mezi dvěma frekventovanými městskými komunikacemi,“ doplnil.

Úpravy financovalo město Klatovy, náklady z části pokryla evropská dotace. Zeleň v Mercandinových sadech prošla revitalizací už před dvěma lety, kdy byly vykáceny staré a nemocné dřeviny a vysázeny nové stromy a keře.

Výstava ke Stavbě roku Plzeňského kraje 2017 putuje napříč plzeňským regionem a má celkem šest zastávek. V Klatovech byla instalována po Kdyni a Městu Planá, pokračovat bude do Plzně, Dobřan a Dýšiny.

Putovní výstava Stavba roku Plzeňského kraje 2017
Klatovy, prostory jezuitské koleje, Balbínova 59/I
2. – 21. 10. 2018

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka