Němčovice a Železná Ruda nejlépe třídí odpad

Ve čtvrtek byly vyhlášeny výsledky již dvanáctého ročníku soutěže obcí a měst Plzeňského kraje v třídění odpadů. Slavnostní ocenění obcí a měst Plzeňského kraje, které jsou zapojeny v soutěži „My už třídit umíme!“, proběhlo v Plaském klášteře.

Cílená propagace v Plzni

Organizátoři zvolili tento objekt pro slavnostní ceremoniál záměrně, aby připomněli, že odkazem pro budoucí generace by neměly být hory odpadků, ale hodnoty, na které i naše budoucí generace budou pohlížet s obdivem. V loňském roce proběhlo finálové vyhlášení v klášteře v Kladrubech a předloni v Chotěšovském klášteře.

Soutěž již po dvanácté vyhlásil Plzeňský kraj a autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s. ve spolupráci s Regionální rozvojovou agenturou Plzeňského kraje, kteří společně realizují projekt na podporu a rozvoj třídění odpadů. Smyslem soutěže je více zapojit samosprávy obcí, v čele se starosty a starostkami, do aktivit odpadového hospodářství a ocenit nejlepší města a obce Plzeňského kraje v třídění odpadů, především pak papíru, skla, plastů a nápojového kartonu.

Stejně jako v loňském roce, tak i v letošním ročníku, byly do soutěže automaticky zařazeny všechny obce a města, které byly v roce 2016 zapojeny do celorepublikového systému třídění a využití odpadů společnosti EKO-KOM, a.s. Soutěže se zúčastnilo celkem 488 obcí a měst kraje. Soutěž je rozdělena do dvou kategorií - v první kategorii soutěžily obce do 1 000 obyvatel, ve druhé pak města a obce nad 1 000 obyvatel.

Zásadním kritériem pro hodnocení bylo množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet tříděných komodit na území jednotlivých obcí a měst. Hodnocena byla navíc i hustota sběrné sítě nebo sběr kovových odpadů. Samotné hodnocení je provedeno na základě údajů poskytovaných obcemi do systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného vykazování za stanovené období. Obec získává výsledné body, jež jsou součtem bodů z osmi soutěžních kategorií - tří hlavních a pěti doplňkových. Podle počtu výsledných bodů se stanovuje celkové pořadí v souboru obcí. V rámci slavnostního ceremoniálu bylo oceněno 15 nejlepších menších obcí do tisíce obyvatel a 10 nejlepších obcí a měst nad tisíc obyvatel.

Všechny oceněné obce převzaly ze strany radní Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí Radky Trylčové a zástupců společnosti EKO-KOM, a.s. diplomy za svá umístění, upomínkové předměty a první tři vítězné obce v každé kategorii dostaly finanční odměnu ve výši 10 tisíc Kč (třetí místo), 20 tisíc Kč (druhé místo) a 30 tisíc Kč (první místo) v obou kategoriích.

A jaké jsou výsledky soutěže v třídění obcí za rok 2016?   

v kategorii malých obcí do 1 000 obyvatel je pořadí následující:

? 1. místo a nejlepší v třídění odpadů v Plzeňském kraji patří obci NĚMČOVICE

? na 2. místě se umístila obec  ČILÁ

? na 3. místě se umístila obec MODRAVA
 

Pořadí na dalších místech je následující:

4. Obec Sebečice
5. Obec Hradiště
6. Obec Olbramov
7. Obec Srní
8. Obec Terešov
9. Obec Lhotka u Radnic
10. Obec Zvíkovec
11. Obec Ostrovec-Lhotka
12. Obec Kamenec
13. Obec Chlum
14. Obec Kakejcov
15. Obec Hamry
     

v kategorii velkých obcí nad 1 000 obyvatel je pořadí následující:

? 1. místo a nejlepší v třídění odpadů v Plzeňském kraji je město ŽELEZNÁ RUDA

? na 2. místě se umístila obec LOSINÁ

? na 3. místě se umístila obec ŠTĚNOVICE

Pořadí na dalších místech je následující:

4. Obec Merklín
5. Město Nalžovské Hory
6. Město Mýto

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka