Nemocnice v Klatovech nabízí nově akutní lůžkovou rehabilitaci

Hospitalizovaným pacientům, kteří potřebují intenzivně rehabilitovat, nabízí Klatovská nemocnice od dubna nový typ péče.

Jarní servisní akce AUTO CB

Jedná se o akutní lůžkovou rehabilitaci. Díky ní mohou desítky pacientů měsíčně, zejména těch po operacích, efektivněji rehabilitovat a vrátit se dřív k běžnému životu i do práce.

V největší míře využijí akutní rehabilitaci pacienti chirurgického a ortopedického oddělení. „Jde o pacienty po operacích náhrad kloubu, a také o pacienty po traumatologických operacích, například těžkých zlomenin,“ popisuje primář ortopedického oddělení Martin Švagr. V menší míře se může jednat rovněž o neurologické či interní pacienty. 

Tito pacienti byli dosud léčeni a sledováni na příslušných odděleních. Rehabilitace probíhala jen u nejpotřebnějších, za nimiž terapeuti docházeli z ambulantního traktu. Pacienti pak zpravidla po nezbytné hospitalizaci na lůžkách akutní péče odcházeli dále rehabilitovat na oddělení následné péče nebo do nemocnice v Horažďovicích.

Od dubna jsou již vhodní pacienti hospitalizováni v Klatovech na jedné lůžkové stanici, kde i přímo působí fyzioterapeuti i rehabilitační lékař. Terapie a cvičení začínají co nejdříve po zákroku nebo v rámci akutní léčby a jsou pravidelné. „Včasná a intenzivní rehabilitace je efektivnější a pacient je rychleji připraven pro návrat do reálného života,“ vysvětluje primářka rehabilitačního oddělení Helena Kantnerová.

Nemocnice kvůli novince rozšiřuje rehabilitační tým a pořizuje nové rehabilitační přístroje. Rehabilitační místnost vznikla přímo na lůžkové stanici. A cvičí se i přímo v pokojích.

„Nedochází k náhradě jedné péče za jinou, ale rozšiřujeme současnou péči na lůžku právě o intenzivní rehabilitaci. Změna postupně přinese i optimalizaci využití lůžkového fondu nemocnice. Umožní to lépe pracovat s volnými lůžky, takže v případě potřeby bude do budoucna možné i operovat víc pacientů,“ říká předseda představenstva Klatovské nemocnice Jiří Zeithaml.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka