Nepomučtí chtějí uctít svého patriota, prosí o pomoc při hlasování

V srpnu zasáhla region Nepomucka smutná zpráva. Ve věku nedožitých 87 let zemřel přední patriot a propagátor všeho dění, PhDr. Richard Böhnel. Nyní prosí o podporu při hlasování o projektu "Pocta Richardovu Böhnelovi".

Cílená propagace v Plzni

V srpnu zasáhla region Nepomucka smutná zpráva. Ve věku nedožitých 87 let zemřel přední patriot a propagátor všeho dění, PhDr. Richard Böhnel. Své dětství prožil v Praze na Malé Straně pod Pražským hradem, později řadu let působil v redakci Mladé fronty, rovněž jako zástupce šéfredaktora. V prvních dnech po okupaci v roce 1968 se podílí na vydávání necenzurovaných novin, v roce 1969 je vzhledem k událostem v naší zemi přesunut do archivu tohoto deníku. 

Ve stejném roce si při dovolené zamiloval se svou chotí kraj pod Zelenou Horou, po odchodu do penze se do něho trvale odstěhovali. Kromě své neúnavné propagátorské činnosti, obrovského patriotismu a zamilovanosti do Nepomucka i „všeho českého“, stál pevně proti bývalému komunistickému režimu, který ho opakovaně trýznil, věřil v mladou generaci a neustále ji podporoval i vzdělával. Rozdával lidem kolem sebe radost svými obrazy, snažil se o pozvednutí kulturního a společenského dění v celém regionu, tvořil obcím zdarma návrhy znaků a praporů, měl největší zásluhu na obnově cenných rokokových milečských varhan prostřednictvím pravidelných kulturních setkání, které organizoval posledních 12 let několikrát ročně. 

Jak poznamenal jeho přítel J. Hodek na pohřbu: „A odstrkován byls a přesto stál jsi rovně jak Nerudovy básně. A věřils stále, že přijde čas a začnem si věřit a bude v této zemi krásně. Je to hluboká ztráta v kraji, kdo mladé stejně vychová? Vždyť tvoje cesta byla jasná přímá - cesta Böhnelova."

Nepomučtí by ho proto v regionu připomínali navždy a nechali vyrobit jeho bronzovou bustu do Rodného domu Augustina Němejce v Nepomuku. K tomu potřebují pomoc při hlasování.

Pro podporu projektu "Pocta Richardu Böhnelovi - vytvoření bronzové busty" lze hlasovat na www.csobpomaharegionum.cz v části věnované Plzeňskému kraji.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka