Newyorčané Kennedy Administration míří do Besedy

První plzeňský koncert newyorské kapely Kennedy Administration s českým držitelem Grammy Ondřejem Pivcem bude už 29. října v Měšťanské besedě.

Cílená propagace v Plzni

Kapele Kennedy Administration se přezdívá soulová senzace z New Yorku. Z klubu v Greenwich Village na Manhattanu se vydala na evropské turné a 29. října se zastaví v Měšťanské besedě v Plzni. Hudební uskupení kolem klávesisty českého původu Ondřeje Pivce, který do USA přišel před devíti lety a už si tam stihl vysloužit cenu Grammy, a charismatické americké zpěvačky Kennedy hraje mix jazzu, R&B, gospelu, funku i hip hopu.

Newyorská kapela Kennedy Administration je pojmenovaná po energické zpěvačce s příjmením 35. amerického prezidenta, která koncerty uvádí slovy: „Jsem vaší prezidentkou tohoto večera“. Jako dítě zpívala Kennedy v kostele a před pár lety potkala v New Yorku jazzového varhaníka českého původu Ondřeje Pivce. Brněnský rodák hrál na Hammondovy varhany při baptistických bohoslužbách v Harlemu a Brooklynu a byl pravděpodobně jediným varhaníkem bílé pleti široko daleko. Společně dali dohromady kapelu, která má v repertoáru songy Stevieho Wondera, Gregoryho Portera, Lauryn Hill či Ala Greena, ale hraje i vlastní tvorbu ve stylu newyorského soulu.

V New Yorku začínal Ondřej Pivec od nuly. Přestože byl v Čechách lídrem zavedené jazzové formace Organic Quartet, rozhodl se přiblížit velké hudební scéně a kořenům muziky, kterou hrál. „Lákalo mě si to zkusit. Plus touha po dobrodružství. A samo sebou taky posunout svoji muziku, svoje hraní,“ popisuje Ondřej Pivec. Trvalo mu tři čtvrtě roku, než si našel v New Yorku práci. V té době se zdálo neskutečné, že by v konkurenci světových jazzových muzikantů prorazil. Dnes má v New Yorku byt, práci, auto i manželku. A cenu Grammy.

„Grammy za desku s Gregorym Porterem sice mám, ale v plánu to nebylo. Když jsem poznal život a těžký podmínky v Americe, spokojil bych se i s hraním někde v pozadí, někoho doprovázet, samozřejmě co nejlíp, živit se. Ale nakonec hraju nejen v kostele, což je obrovská čest a radost, ale i všude po světě, se skvělou zpěvačkou Kennedy, s Gregorym, s nejlepšíma muzikantama, který vždycky všechno odehrajou naplno, protože posluchač má za svý peníze dostat to nejlepší. Doma ještě občas přežívá odkaz bolševika, nějak se to udělá, pofackuje a balíme. A to Pivec nerad,“ doplňuje Ondřej.

Na Hammondovy varhany předvádí Ondřej Pivec mistrovská jazzová sóla. A v kapele Kennedy Administration k nim zpívá zpěvačka s hlasem Elly Fitzgerald, Sade i Anity Baker dohromady. Při koncertech z ní energie doslova sálá a publikum si získává svou spontánností – z pódia sestupuje mezi fanoušky, zdraví se s nimi, zpívá bez mikrofonu.

Bicím v kapele vládne Nat Townsley, který udával rytmus i takovým hvězdám, jako třeba Stevie Wonder, Mariah Carey nebo Lauryn Hill.

Vstupenky na koncert jsou v prodeji na www.mestanska-beseda.cz a v dalších obvyklých předprodejích.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka