Nezapomenutelní Klatované - téma letošních Barokních jezuitských Klatov

Letošní v pořadí již třináctý ročník Barokních jezuitských Klatov představí zajímavé barokní osobnosti.

Cílená propagace v Plzni

Ty se významně zapsaly do historie města Klatov. Právě jim se bude věnovat historická konference, která proběhne  tradičně ve společenském sále Městské knihovny v Klatovech, a to v pátek 26. 4. a v sobotu 27. 4.

Slavnostní zahájení se uskuteční ve společenském sále Městské knihovny v pátek od 17 hodin, úvodní slovo pronese Václav Chroust, místostarosta Klatov a předseda zapsaného spolku Klatovské katakomby. Poté vystoupí  Iva Fictumová z plzeňského biskupství, která přítomné seznámí s průběhem rekonstrukce kostela Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce a ihned poté zazní první historická přednáška z úst jezuitského historika Miroslava Herolda.

„ Projektem Barokní jezuitské Klatovy se snažíme připomínat významnou část historie našeho města spojenou s působením jezuitského řádu. Chceme na tuto dobu nahlížet objektivně, proto jsme také rádi, že nad projektem bdí historička Ivana Čornejová. Díky tomu se klatovské publikum za posledních třináct let dozvědělo o své barokní minulosti více než za mnoho desítek let předtím. Letošní konference je věnována několika zajímavým, svým způsobem nezapomenutelným a přesto zapomenutým barokním Klatovanům. Chcete-li se dozvědět více, přijďte se podívat," zve na program Václav Chroust.

V sobotu bude program historické konference pokračovat dalšími příspěvky, první z nich zazní krátce po deváté hodině dopoledne. Program Barokních jezuitských Klatov doplňuje výstava instalovaná v Pavilonu skla s názvem Stříbřené sklo a lidová zbožnost na Šumavě.  Tu ve své komentované prohlídce návštěvníkům přiblíží Vladimír Horpeniak.

I letošní Barokní jezuitské Klatovy mají  svou hudební část: v katakombách se za ty, kteří zde byli pohřbeni, uskuteční requiem. Celebrovat je bude Tomáš Holub, biskup plzeňský a hudebně jej doprovodí Kolegium pro duchovní hudbu a Consortium musicum. Provedou skladbu „Messa de Requiem in c molle" od  Františka Xavera Brixiho. Před requiem se uskuteční i krátké slavnostní otevření upravené expozice katakomb. Dominantou úprav je obměna audio a video techniky a nová část expozice věnovaná barokní hudbě.


Barokní jezuitské Klatovy pořádá zapsaný spolek Klatovské katakomby. Patrony projektu jsou starosta města Klatovy Rudolf Salvetr, plzeňský biskup Tomáš Holub a provinciál českých jezuitů. Tím ve chvíli, kdy program začne, bude Petr Přádka. Další informace lze získat na www.katakomby.cz a na facebookovém profilu klatovských katakomb.


Klatovské katakomby navštívilo v roce 2018  více než 45 tisíc návštěvníků.
Obnovené prostory katakomb byly otevřeny 26. listopadu 2011. Náklady na rekonstrukci, vytvoření nové expozice a další úpravy dosáhly 23,5 milionu korun, z toho 17,5 milionu bylo uhrazeno z Regionálního operačního programu Jihozápad.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka