Nezapomínejte přikrmovat ptáčky

Ptáci, kteří na zimu neodlétají do teplých krajin, potřebují naši pomoc. Trpí nedostatkem potravy, a proto za námi přilétají do zahrad a parků. Pomozme jim přežít.

Cílená propagace v Plzni

Základem je správné krmítko

Nejvhodnějším materiálem pro výrobu krmítka je dřevo, ale na stříšku lze použít i jiný materiál. Kupujete-li již hotová krmítka, myslete i na zástupce větších ptačích druhů, např. kosy. Pokud bude krmítko příliš malé, tito ptáci se do něj vůbec nedostanou. Také dbejte, aby stříška krmítka dostatečně přesahovala přes okraje a chránila tak potravu před sněhem. Velmi praktická je i cca 2cm zábrana po obvodu dna krmítka, která zabrání vypadávání semínek.

Houf ptáčků kolem krmítka je ideálním lovištěm pro kočky či kuny. Umístěte proto krmítko minimálně 1,5 metru nad zem a v dostatečné vzdálenosti od nejbližších stromů.

Čím krmit

Ptáčkům nabídněte nejlépe tučná semínka, např. slunečnice, lněné semínko nebo mák. Jídelníček můžete doplnit drcenými vlašskými nebo lískovými ořechy, ovesnými vločkami nebo lojem či neslaným neškvařeným sádlem. Mnoho lidí si doma vyrábí vlastní směsi z loje a semínek, které vlévají do drobných květináčů nebo skořápek od kokosových ořechů. Do této směsi lze namáčet i šišky. Tyto závěsné "ptačí bufety" přinášejí ptáčkům nejen potravu, ale i zábavu s vyzobáváním.

Větším ptákům můžete přilepšit kousky jablek a plody nejrůznějších bobulovin - jeřabin, rakytníku, hlohu apod.

Nechcete-li doma nic připravovat, můžete se samozřejmě spolehnout na nabídku obchodů, kde na pultech najdete speciální směsi i hotové lojové válečky a koule.

Co do krmítka rozhodně nedávat

Krmítko není popelnice. Nepředkládejte proto ptáčkům kuchyňské zbytky, jako jsou těstoviny, slané a kořeněné výrobky, uzeniny apod. Návštěvníkům vašeho krmítka rozhodně nepomůžete, naopak ohrožujete jejich život.

Pochlubte se návštěvníky vaší krmítkové restaurace

Vyfoťte strávníky na vašem krmítku a svým úlovkem se pochlubte na facebookové stránce REGIONPLZEN

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 11.01.2017 12:02



5 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka