Noc vědců koordinovanou Techmanií navštívilo 50 tisíc lidí

Padesát tisíc dětí i dospělých přilákal program 14. Noci vědců, která se konala v pátek večer na desítkách míst v celé republice.

Jarní servisní akce AUTO CB

„Návštěvnost je opět vyšší než loni, z čehož máme radost. Znamená to, že věda, vědění, poznávání a zvídavost mají své publikum rozrůstající se,“ říká Hana Královcová z Techmania Science Center v Plzni, která byla národním koordinátorem celé akce. Letošní Noc vědců se nesla v duchu tématu Mobilita. Návštěvníci tak mohli třeba na vlastní oči spatřit automobily na vodíkový pohon, vyzkoušet si jízdu na invalidním vozíku nebo se díky přednáškám podívat na cestování v pravěku či pohyb ve vesmíru.

„Lidem jsme prostřednictvím originálně pojatých workshopů předvedli, na jakém principu funguje Maglev, nejrychlejší a nejdražší druh kolejové dopravy na světě, nebo osmóza, což je zase pohyb na mikroskopické úrovni,“ uvedla programová manažerka liberecké iQLANDIE Petra Zákravská. Na Gymnáziu F. M. Pelcla v Rychnově nad Kněžnou zase byla největším tahákem účast juniorského mistra světa v jízdě RC modelů, studenta zdejší kvarty Šimona Horáka. Olomoucké science centrum Pevnost poznání připravilo na dvě desítky aktivit, které uváděly věci do pohybu. „Tým geologů například představil české horniny jako akční postavy neživé přírodní říše, vědci z ústavu experimentální botaniky Akademie věd zase doslova rozsvítili rostliny v čiré temnotě,“ říká Gabriela Sýkorová Dvorníková z Univerzity Palackého.

Hlavním mediálním partnerem Noci vědců 2017 byla Česká televize, mediálními partnery pak Český rozhlas Plus a Český rozhlas – Rádio Junior. Letos bylo jejím národním koordinátorem naposledy plzeňské Techmania Science Center. Příští rok převezme štafetu Ostravská univerzita.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 08.10.2017 14:07



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka