Nominace pro Divadlo J. K. Tyla na Cenu Thálie za rok 2016

Tři přímé a tři z širších nominací na Cenu Thálie za rok 2016 získalo Divadlo J. K. Tyla v Plzni. Jména nominovaných prozradili na včerejší tiskové konferenci v Národním divadle zástupci Herecké asociace, která bude letos ceny udílet již počtyřiadvacáté.

Cílená propagace v Plzni

úzké nominace:

Pavel Klečka – Macbeth (Macbeth)

Richard Ševčík – Don José (Carmen)

Adam Zvonař – Princ (Labutí jezero)

širší nominace:

Jevhen Šokalo – Banquo (Macbeth)

Pavel Neškudla – TomRipley (Talentovaný pan Ripley)

Alžbeta Bartošová – Baarová (Liduschka /Baarová/)

Z úspěchu se mohou radovat všechny čtyři umělecké soubory plzeňského divadla. Dvě přímé nominace patří baletu: Porotu zaujal perfektní taneční, ale i herecký výkon Richarda Ševčíka v roli Dona Josého v baletu Carmen. „Nejen role Dona Josého, ale i celá inscenace Mária Radačovského je výjimečná tím, že děj se odehrává v současnosti. José je byznysmen a Carmen jeho sekretářka. Myslím, že příběh posunutý do dnešní doby skvěle funguje a v tomto moderním pojetí má co sdělit mně jako interpretovi a doufám, že i divákům,“ řekl tanečník, který má na svém kontě jednu širší a jednu přímou nominaci a Cenu Thálie za roli Spartaka. Role Prince v Labutím jezeře vynesla mezi nejlepší tanečníky Adama Zvonaře, který v Plzni vystupuje jako host. Tento rodilý Plzeňan, v současné době sólista Bavorského státního baletu v Mnichově, ale prozradil, že se coby malý kluk do baletu zamiloval právě v hledišti plzeňského Velkého divadla a později i jako žák zdejší baletní školy. Třetí z přímých nominací náleží Pavlu Klečkovi za ztvárnění role Macbetha ve stejnojmenné operní inscenaci Martina Otavy.

Kdo obdrží krásnou cenu z ateliéru Bořka Šípka, se dozví veřejnost až na slavnostním vyhlášení v Národním divadle, které se koná 25. března od 20 hodin a bude v přímém přenosu vysíláno Českou televizí. Velkým úspěchem je i umístění v širších nominacích a to i přes to, že nemohou být proměněny ve vítězství. Mezi 44 nejlepšími umělci z republiky se umístil i Jevhen Šokalo za roli Banquav opeře Macbeth, Pavel Neškudla za náročnou roli Toma Ripleyho v inscenaci činohry Talentovaný pan Ripleya Alžbeta Bartošová za titulní roli Baarové v muzikálu Liduschka (Baarová).   

Mezi nominovanými se také promítlo několik jmen umělců, kteří byli nebo stále jsou spjati s Divadlem J. K. Tyla. V kategorii balet se do první trojice dam dostala Ivona Jeličková, dlouholetá sólistka zdejšího souboru. Mezi tři nejlepší muzikálové herce postoupil Roman Tomeš, který v Plzni hostuje v titulní roli muzikálové gangsterky Bonnie & Clyde a do širších nominací se probojovali nový šéf plzeňského muzikálu Lumír Olšovský. A doslova hvězdný tým se sejde při přípravách nové operety Divadla J.K. Tyla Pařížský život, nominace na Cenu Thálie totiž získali hned tři z účinkujících: Lenka Pavlovič, Barbora Polášková a Tereza Mátlová

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 02.02.2017 19:29




5 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka