Nová expozice ve věži hradu Švihov nabídne vývoj hradu i výhled

Od pátku 5. října se vodní hrad Švihov může pochlubit novou expozicí v hradní věži.

Cílená propagace v Plzni

Ta mapuje jeho stavební vývoj i obnovu ve 20. století. Seznámí se středověkými stavebními řemesly, proměnou okolní krajiny i významnými osobnostmi, které se podílely na jeho záchraně. Poslední patro nabídne vyhlídku nejenom na střešní krajinu, ale i půvabné okolí. Interaktivní a vizuální prvky potěší hravé a zvídavé návštěvníky.

Po několikaleté obnově získá téměř 35 m vysoká vstupní věž hradu Švihov novou expozici v unikátní středověké prostoře. „Se stavební obnovou věže jsme započali v červnu 2014. Po její kolaudaci v roce 2016 jsme zahájili práce na studii a následně projektové dokumentaci na realizaci expozice“, přibližuje kastelán hradu Lukáš Bojčuk.

Expozice rozmístěná v pěti podlažích mapuje stavební vývoj hradu a proměnu okolní krajiny. Seznamuje s obnovou hradu v polovině 20. století i středověkými stavebními řemesly. Připomenuty budou osobnosti archeoložky Dobroslavy Menclové a architekta a památkáře Břetislava Štorma, kteří zasvětili část svého pracovního života Švihovu. Chybět nebude ani interaktivní model věže či herní prvky pro nejmenší návštěvníky.

„Unikátem je část pochozí prosklené podlahy, díky níž si návštěvníci prohlédnou trámovou konstukci podlahy dané místnosti i cihlovou klenbu místnosti ve spodním patře“, popisuje kurátor expozice Ladislav Švadlena z územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. „Pozornost zaslouží i replika dobového lešení, kdy byly pro rekonstrukci použity původní otvory po vnitřním středověkém lešení“, doplňuje Švadlena.

Bonusem bude vyhlídka z nejvyššího patra věže, která umožní pohled na střešní krajinu hradu i půvabné okolí města Švihov. Současný stav budou návštěvníci moci porovnat s modelem krajiny a vizualizací její proměny od středověku.

Stavební a restaurátorská obnova hradní věže zahrnovala očištění a stabilizaci dochovaných omítek v exteriéru a interiéru či restaurování kamenných ostění oken a kamenných portálů dveří. Jednotlivá podlaží byla osazena novým dubovým schodištěm s kovaným zábradlím. Chybějící dřevěné prvky stávajícího krovu byly doplněny, nevyhovují a poškozené prvky pak nahrazeny novými. Střecha dostala novou šindelovou krytinu.
Celkové vynaložené finanční prostředky na stavební práce činí 7 238 170,- Kč. Příprava a realizace nové expozice si vyžádala částku 1 222 076,- Kč.

Expozice bude přístupná do 31. 10. Vstupné bude 90,- Kč.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 06.10.2018 17:11



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka