Nová kniha Muzea loutek v Plzni

Muzeum loutek v Plzni vydalo publikaci Paměť loutky, která završila stejnojmenný loutkový fotografický projekt, který probíhal od roku 2011.

Jarní servisní akce AUTO CB

Loutky z Muzea loutek v Plzni a z Divadla Alfa se staly průvodci a postupně představily příběh města Plzně, atraktivní místa Plzeňského kraje a belgické město Mons, které je v roce 2015 společně s Plzní Evropským hlavním městem kultury.

Fotografem projektu byl Jan Pohribný, QEP, který je uznávaným fotografem po celém světě a který dokázal vymyslet kompozici fotografií tak, aby loutky měly téměř lidské proporce. Díky tomu si divák na fotografiích může loutky prohlédnout v nezvyklém detailu a zároveň na autentickém místě v plenéru.

Příběh města Plzně vypráví historické loutky na patnácti místech Plzně, kde se odehrály důležité události v dějinách města. Ve druhé části, věnované Plzeňskému kraji, pak v rolích průvodců vystupují moderní loutky z Divadla Alfa. Do belgického Monsu odjel kašpárek z Muzea loutek a představil sám celé město.

Projekt slaví úspěchy na výstavách jak v České republice, tak v zahraničí a v červnu 2015 bude prezentován i na výstavě EXPO v Miláně. V roce 2014 se k projektu připojila síť českých škol v zahraničí, kde samy děti vytvářely průvodce městem s kašpárkem. Výtvory českých dětí z více než třiceti světových měst budou vystaveny v Muzeu loutek v Plzni v létě tohoto roku.

Kniha je v prodeji v Muzeu loutek v Plzni za 165 Kč a je vhodným dárkem nejen pro děti, ale i pro dospělé. Text knihy je v češtině a v angličtině.

Projekt byl finančně podpořen Plzeňským krajem, Magistrátem města Plzně a společností Plzeň 2015.


Paměťloutky - The Memory of a Puppet

Náměť, produkce, texty: Mgr. Markéta Formanová

Fotografie, scéna: Mgr. Jan Pohribný, QEP

Vydalo Západočeské muzeum v Plzni, příspěvková organizace, Plzeň 2015, pobočka Muzeum loutek v Plzni


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka