Nové vlaky na cestující příští rok na trati do Horažďovic nečekají

Devět nových elektrických vlakových souprav za miliardu korun a navýšený počet vlakokilometrů o desítky tisíc, takový mohl od prosince roku 2017 být vyšší komfort pro cestující na trati Horažďovice-Plzeň-Pňovany.

Jarní servisní akce AUTO CB

Z blíže nespecifikovaných důvodů ale ministerstvo dopravy dosud nevypsalo výzvu v rámci Operačního programu Doprava II, z níž by mohly být prostředky na nákup nových souprav čerpány.

Nasazení nových vlakových souprav plánoval Plzeňský kraj ve spolupráci s Českými drahami formou přímého zadání na základě smlouvy o obnově vozového parku s využitím dotací z OPD II. Tato smlouva je již podepsána, obě strany jsou plně připraveny žádat o dotaci na nákup vlakových souprav, trať je notifikována ve věstníku EU. Případná změna notifikace by přinesla roční zpoždění s ohledem na lhůtu ohlášení ve věstníku EU.

„Vzhledem k tomu, že dosud nebyla výzva v rámci OPD II vypsána, je evidentní, že grafikon prosinec 2017 nestihneme. Proto vyvineme maximální úsilí, aby výzva byla vypsána tak, abychom formou přímého zadání stihli realizovat obnovu vozového parku do prosince 2018. Každá jiná varianta je pro nás nepřípustná a znamená, že nebudeme čerpat finance k obnově vozového parku,“ uvedl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

Smlouva mezi Plzeňským krajem a Českými drahami na základě přímého zadání byla podepsána v říjnu tohoto roku. Kromě devíti nových vlaků mohla cestujícím přinést také navýšení objemu vlakokilometrů, a to o 70 tisíc ročně. Cílem Plzeňského kraje je zvýšit komfort cestujících nejpozději od prosince 2018.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 08.12.2016 10:08



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka