Nový videokolonoskop umožní v Domažlicích přesnější diagnostiku

Přesnější a šetrnější diagnostiku i léčbu onemocnění tlustého střeva poskytuje svým pacientům od prosince interní oddělení Domažlické nemocnice.

Jarní servisní akce AUTO CB

Od Nadačního fondu Subventio totiž získalo nový videokolonoskop Olympus. Jedná se o jeden z nejmodernějších přístrojů svého druhu na trhu. V gastroenterologické ambulanci nahradí dosavadní kolonoskop, který již začínal být morálně zastaralý.

Kolonoskop je přístroj, který slouží k vyšetření tlustého střeva. Zavádí se do tlustého střeva pacienta a na monitor se promítá detailně obraz z kamery přístroje. Krom diagnostiky slouží přístroj i k léčebným zákrokům a odběru vzorků ze střeva. Darovaný přístroj má řadu nových funkcí, které diagnostiku onemocnění i jejich léčbu usnadní. Jedním z nich je nová technologie ovládání pohybu přístroje, která umožňuje snadnější a přesnější manipulaci a větší komfort pro pacienta. 

Dále například kamera snímá obraz v úhlu 170°, přičemž dosavadní přístroj měl snímací úhel 130°. „Vidíme nyní celý průměr střeva prakticky v rovině a tedy najednou mnohem větší plochu sliznice. Dále přístroj umožňuje vysílat světlo ve větším spektru barev, takže některé nálezy můžeme vidět zřetelněji,“ říká gastroenteroložka interního oddělení Lenka Musilová. Vyšetření i ošetření tak mohou být kratší a pro pacienta příjemnější.

„Cena přístroje se pohybuje v řádech stovek tisíc, proto jsme o pomoc požádali nadační fond a ten nám vyhověl. Jménem našich pacientů velice děkujeme,“ uvedl předseda představenstva Domažlické nemocnice Petr Hubáček.

Nadační fond  Subventio se zabývá podporou rozvoje zdravotnických zařízení a dalších institucí a subjektů ve sféře zdravotnické a sféře péče o zdraví obyvatel České republiky.

„Naším cílem je zvyšovat komfort a kvalitu zdravotní péče, ať už podporou rozvoje diagnostických či léčebných metod nebo podporou výzkumu a vzdělávání anebo i v oblasti prevence či osvětové činnosti,“ říká ředitel nadačního fondu David Vondruška, který v Domažlicích přístroj osobně předal. Prostředky získává fond od dárců z řad podnikatelských subjektů i jednotlivců.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka