O pomoc s odchytem toulavých a opuštěných zvířat požádal i Starý Plzenec

Město Plzeň by mohlo zajišťovat odchyt toulavých a opuštěných zvířat ve Starém Plzenci.

Cílená propagace v Plzni

Tuto službu již poskytuje v Chotíkově i Třemošné, nově o ni požádalo i vedení Starého Plzence. S uzavřením veřejnoprávní smlouvy souhlasila rada města, schválit ji ještě musí zastupitelé. Činnosti, tedy i převoz zvířete do útulku, bude vykonávat Městská policie Plzeň. Ta se o zajištění zatoulaných a opuštěných zvířat na území Plzně stará už přes deset let, službu poskytuje nepřetržitě 24 hodin, denně se hlídky postarají minimálně o dvě zvířata.

„Výjezd k odchytu toulavého nebo opuštěného zvířete bude proveden pouze na základě osobního či telefonického podnětu kontaktní osoby města Starý Plzenec. V případě, že celková bezpečnostní situace v Plzni nebude umožňovat oslabení sil a prostředků naší městské policie, nebo specializovaná hlídka odchytu zvířat bude v daném okamžiku plně vytížena výkonem činnosti v Plzni, je možné výjezd strážníků zakázat, případně odložit na pozdější dobu. Výkon odchytové činnosti na území Plzně tak nebude ohrožen,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.

Odchytem zvířat se zabývá v Plzni skupina zařazená pod služebnou Bory, strážníci musí absolvovat týdenní odborný kurz zaměřený na odchyt toulavých zvířat a zacházení s nimi, složit závěrečnou zkoušku a získat osvědčení z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. V Plzni je takto vyškoleno kolem 20 strážníků. Ročně skupina provede kolem 800 odchytů. Nejčastěji se jedná o psy, vždy je jich zhruba kolem 600, následují kočky, jichž bývá odchyceno kolem 200, zbytek tvoří jiná domácí i exotická zvířata. Co se týká „planých“ výjezdů, je jich ročně zhruba 400. Zajištění psi i kočky jsou umístěni v Útulku pro zvířata v nouzi v Plzni, exotická zvířata převáží strážníci do zoologické zahrady, spolupracují také se Záchrannou stanicí živočichů DESOP v Plzni.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka