Obnovu havarijních stropů konventu na Jiráskově náměstí podpoří i Plzeň

Částku 100 tisíc korun poskytne Plzeň vlastníkovi nemovité kulturní památky Klášteru dominikánů Plzeň, a to na obnovu havarijních stropů pod vstupní halou a také na obnovu teracové podlahy konventní budovy na Jiráskovo náměstí.

Jarní servisní akce AUTO CB

Dotaci schválili zastupitelé. Secesní dominikánský klášter s kostelem Panny Marie Růžencové je církevním areálem, jenž tvoří místní dominantu plzeňského Východního Předměstí. 

„V letech 2011 až 2014 prováděl vlastník postupnou obnovu střešního pláště kostela Panny Marie Růžencové. Z důvodu havarijních a provizorně podepřených stropů nad suterénem v konventní budově zajistil loni obnovu původních keramických stropů s ocelovými nosníky ve východní části budovy. Pro letošní rok připravuje pokračování, chce obnovit havarijní stropy pod vstupní halou a současně obnovit dekorativní teracové podlahy konventní budovy,“ přiblížil první náměstek primátora Martin Baxa. Celkové finanční náklady pro plánovanou letošní obnovu stropních konstrukcí konventu činí 218 tisíc korun. 

Vlastník nemovitosti chce pokračovat v systematické obnově v následujících letech tak, aby bylo možné zcela zprovoznit všechny prostory přízemí konventní budovy. Stavbu provedl v letech 1910-1913 architekt Eduard Sochor z Prahy podle projektu architekta Antonína Möllera z Varnsdorfu, a patří tak mezi architektonicky významné stavby na území města Plzně z počátku 20. století. 

foto: nadace-promeny.cz



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka