Obraz a slovo v úterý naposledy s komentářem

Západočeská galerie v Plzni zve v úterý na (již poslední) komentovanou prohlídku výstavy OBRAZ A SLOVO v českém výtvarném umění šedesátých let. Koná se od 17 hodin ve výstavní síni Masné krámy.

Cílená propagace v Plzni

Výstavou provází její autorka doc. Alena Pomajzlová (Seminář dějin umění FF MU v Brně). 

Přijďte si prohlédnout díla Jiřího Koláře, Běly Kolářové, Václava Boštíka, Jiřího Balcara, Ladislava Nováka, Jana Kotíka, Karla Malicha, Dalibora Chatrného, Jiřího Valocha, Václava Havla a mnoha dalších umělců.

Výstava představuje projevy českého výtvarného umění šedesátých let, které se programově věnují vztahu obrazu a slova. Navazují na experimentální postupy v umění, na druhé straně reagují i na tehdy pociťovanou vyprázdněnost jazyka. To přivedlo řadu autorů k úvahám o relativnosti spojení slova a toho, co označuje. Na výstavě jsou prezentovány ukázky asémického, nesrozumitelného psaní, u něhož dominuje, podobně jako u gestické malby, vizualita (cvokogramy Jiřího Koláře, dekrety Jiřího Balcara, abstrakce Jana Kotíka). Jinde se původní smysl textu rozbíjí pomocí koláže, různých deformací a destrukcí (Jiří Kolář, Ladislav Novák), zároveň vznikají i vizuální písmové struktury blízké konstruktivistickým tendencím v malbě (Vladimír Burda, Josef Hiršal, Bohumila Grögerová, Jiří Valoch). Někteří autoři hledají nové způsoby sdělení mimo konvenční systém jazyka a nahrazují slovo obrazem (Jiří Kolář, Ladislav Novák, Běla Kolářová, Dalibor Chatrný), jiní zpochybňují sdělení protikladem viděného a napsaného (Jiří Valoch, Dalibor Chatrný).

O prázdninách Západočeská galerie zve na sérii tematických přednášek připravených jako doprovodný program k výstavě:

·         Zlatá šedesátá a literatura (Jiří Staněk) – 18. července v 17 hodin

·         Zlatá šedesátá a film (Jiří Kastner) – 26. července v 17 hodin

·         Zlatá šedesátá a hudba (Zdeněk Raboch) – 16. srpna v 17 hodin

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka