Obyvatelé Plzeňského kraje přistupují k pojištění bydlení zodpovědněji

Průzkum společnosti AXA realizovaný v červnu letošního roku přinesl zjištění, že více než čtvrtina občanů ČR nemá sjednané pojištění bydlení. Necelá polovina dotázaných si myslí, že riziko škod spojených s bydlením je minimální.

Cílená propagace v Plzni

Nad celorepublikovým průměrem se tyčí zodpovědní obyvatelé Plzeňského kraje a Vysočiny, kde pojištění bydlení má sjednáno 85, respektive 82 % obyvatel.

„Lidé často neznají rozdíl mezi pojištěním nemovitosti a domácnosti. Nejsou si vědomi, že u domácností, na kterých jsou existenčně závislí, je potřeba mít pojištěno obojí. Pokud je například vykraden byt, pojištění nemovitosti nepomůže, protože tento druh pojistné události spadá do kategorie pojištění domácnosti a jejího vybavení. Naopak dojde-li k poškození sádrokartonových stěn bytu či domu v důsledku požáru, tak na tento případ se vztahuje právě pojištění nemovitosti,“ říká Karel Žyla, manažer PR a komunikace AXA v ČR a SR. O tom, jak je důležité mít pojištěnou domácnost i nemovitost, je přesvědčeno 41 % obyvatel Jihočeského a stejný podíl obyvatel Středočeského kraje.

Téměř polovina dotázaných neaktualizuje své pojistné smlouvy 

Pojistné smlouvy je nutné čas od času aktualizovat. „Občané by si měli uvědomit, že hodnota jejich nemovitosti a vybavení domácnosti se neustále v čase mění, vlivem situace na trhu bydlení, rekonstrukcemi, pořízení nového vybavení a nábytku. Pravidelnou aktualizací pojistných smluv se vyhneme podhodnocení majetku,“ vysvětluje Karel Žyla. Průběžně, dle potřeby aktualizuje pojistné částky ve smlouvě 37 % Čechů. Občané Plzeňského kraje jsou i zde na špici celorepublikového žebříčku. Průběžně své smlouvy v Plzeňském kraji aktualizuje 55 % obyvatel. 

Obyvatelé Plzeňského kraje vévodí krajským žebříčkům v otázce zodpovědného pojištění 

„Stále platí, že mnoho lidí neví, proti jakým rizikům mají sjednaná pojištění bydlení,“ doplňuje Karel Žyla. To se netýká 85 % obyvatel Plzeňského kraje, kteří přesně či zhruba znají rozsah rizik, proti kterým jsou pojištěni. Ostatní přiznávají, že rozsah rizik plynoucí z pojistné smlouvy buď neznají, nebo si je nepamatují. 39 % všech obyvatel Jihomoravského a Olomouckého kraje v průzkumu přiznalo, že rizika, na která mají pojištěné bydlení, vůbec neznají nebo si je nepamatují. 

Nejvíce pojistných událostí je zapříčiněno vodou

Vytopená domácnost je nejtypičtější majetková škoda, kterou řešilo 46 % Čechů. Nehodu související s únikem vody – ať už z důvodu prasklého potrubí, nefunkčního kohoutku nebo poškozené hadice od pračky nejčastěji řešili lidé z Ústeckého kraje, kde se tato nepříjemnost stala 52 % dotázaným. Průzkum ukázal, že s tímto problémem často zápolí i obyvatelé hlavního města (51 %). „Únik vody je evergreen, který každoročně způsobuje v domácnostech nejvíce škod, ať už škoda vznikne vodovodní havárií v bytě klienta nebo škodu způsobí jeho nepozorný soused,“ vysvětluje Karel Žyla. Na druhém místě mezi příčinami vzniku škod na majetku je vloupání do bytu, domu, garáže nebo zahrady. Téměř třetina Čechů musela někdy řešit nějakou formu vloupání Vykradení bytu, domu, sklepa nebo garáže řeší nejčastěji v Praze, kde s ním má špatné zkušenosti 40 % respondentů. Nejméně lidé řešili nějakou formu vloupání na Vysočině, kde se s těmito následky muselo vyrovnat pouze 15 % lidí. 

Proti vloupání se 62 % Čechů chrání bezpečnostními zámky 

Přes pětina populace ČR ke své ochraně nepoužívá žádný bezpečnostní prvek. A nejvíce své domovy ponechává bez ochrany 33 % respondentů z Olomouckého kraje. „Lidé svou nedbalostí hraji do karet zlodějům, kteří jsou schopni během pár desítek vteřin vniknout do domácnosti a způsobit škody, které mohou jít až do statisíců,“ říká Karel Žyla. Češi pro ochranu svých domovů v téměř dvou třetinách používají bezpečnostní zámek, 39 % obyvatel má v oblibě bezpečností dveře. V ČR se téměř nevyskytuje používání bezpečnostních skel (5 %) a mříží v oknech (3 %). Zaměříme-li se na krajská specifika, 76 % obyvatel Vysočiny s oblibou využívá jako ochranu bezpečností zámek a 55 % Pražanů bezpečností dveře. U Pražanů, v porovnání s ostatními kraji vede i využívání alarmu (18 %). Občané Plzeňského kraje, využívají ve vyšší míře kamerový systém (10 %). „Zabezpečit své domácnosti je doopravdy důležité. Nejen pro zloděje, kterého dobré zabezpečení může odradit, ale i pojišťovna bude v případě vykradení zkoumat, zda zabezpečení, které zloděj překonal, odpovídalo požadavkům pojistné smlouvy. V opačném případě to může mít nepříznivý vliv na výšku vyplaceného pojistného plnění,“ upozorňuje Karel Žyla.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
19.08.2016 17:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka