Farmářský bok nebo výpečková pomazánka. Regionální potravina zná držitele

Festival Regionálních potravin Plzeňského kraje je už tradičně místem, kde se předávají ceny pro regionální produkty roku.

Cílená propagace v Plzni

Kromě předání ocenění bylo v pátek na programu festivalu vaření z regionálních produktů, farmářské trhy, zahranická dílna nebo čepování piva. Novinka byla přichystána pro starosty obcí a další zájemce, jednalo se seminář „Chytrá vesnice“, kde odborníci z Čech a Bavorska prezentovali novinky z oblasti chytrých technologií.

Festival Regionálních potravin Plzeňského kraje v areálu Plzeňského Prazdroje zahájil hejtman kraje Josef Bernard spolu se zástupci z Horní Falce a Dolního Bavorska, se kterými se pak také potkal ve společné kuchyni. Tady v rámci kuchařské show připravovali před zraky diváků a za pomoci šéfkuchařů degustační pokrmy z regionálních produktů.

„Festival regionálních potravin je dobrým pomocníkem v tom, aby si mohli návštěvníci zjistit a ochutnat, co všechno lze u lokálních prodejců nakoupit. Já jsem dnes vyzkoušel výborný recept na pstruha a k němu se mi podařilo připravit hráškové pyré, mrkev na seně a holandskou omáčku s koprem. Doufám, že ochutnávka byla pro řadu návštěvníků inspirací k využívání lokálních produktů od místních výrobců,“ uvedl hejtman Josef Bernard poté, co v rámci kuchařské show také letos připravil pro přítomné malou degustaci.
Návštěvníci už od dopoledních hodin mohli nakupovat regionální potraviny na farmářském trhu, kde je nabízeli přímo jejich výrobci. Stánků se na nádvoří Plzeňského Prazdroje sešlo celkem 24 a bylo rozhodně z čeho vybírat. Farmy nabízely například kozí a ovčí sýry a mléko, marmelády, džemy, klobásky, domácí chléb, koláčky, kávu nebo zdravé svačinky. Naši němečtí sousedé dovezli preclíky, párečky, paštiky nebo uzené maso. Program zpestřilo hudební vystoupení a také kuchařská show šéfkuchaře Jana Punčocháře.

Odpoledne pak byli vyhlášeni vítězové soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2019. Ocenění získal Farmářský bok z Čečkovic, Procházkova výpečková pomazánka, kozí sýr Valentýn, BIO jogurtové kozí mléko, Svatební koláček tvarohový, MüsLenky s jablky, sirup Rakytníkový s malinou, Hruška s medem a Šnečí jatýrka (podrobné informace o výrobcích najdete v příloze). O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se v kraji ucházelo v devíti kategoriích celkem 106 produktů od 38 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin.

Kromě těchto vítězných potravin, byly uděleny také zvláštní ceny. Mísu hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda získal cukrářský výrobek Klatovský perník od Střední školy zemědělské a potravinářské, Klatovy a Mísu radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Radky Trylčové pak masný výrobek Dort řezníka od výrobce Michala Šnebergra (Řeznictví a uzenářství Šnebergr).
Samostatný program měl seminář Chytrá vesnice, kde vystoupili odborníci ze Západočeské univerzity v Plzni, České zemědělské univerzity v Praze, Českého centra pro vědu a společnost a starosta z bavorské obce Frauenau.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka