Ochránci jásají: Adoptovaná čapí mláďata jsou v pořádku

Plzeňští zvířecí záchranáři kontrolovali téměř všechna hnízda čápů bílých, kam letos adoptovali čapí mláďata.

Cílená propagace v Plzni

"Kromě Nepomuku a Starého Sedliště, kde máme potvrzeno od zpravodajů, že je vše v pořádku a mláďata byla adoptivními rodiči bez problémů přijata, máme zkontrolováno dalších šest čapích hnízd, kam se k původním mláďatům přidávalo vždy po jednom mláděti adoptivním," líčí šéf plzeňských zvířecích záchranářů Kare Makoň.

Jako první Plzeňáci adoptovali do náhradních vytipovaných hnízd zhruba před měsícem čtyři mláďata, původně z hnízda v Novém Kramolíně, kde samec v jejich prvním týdnu po vylíhnutí uhynul na drátech elektrického vedení a samotná samice neměla šanci mláďata odchovat.  "Čápata z Kramolína jsme přidali  do hnízda v Boru u Tachova, Chodové Plané, Starém Sedlišti a Bělé nad Radbuzou," vypočítává Makoň.

"Při druhé adopci jsme adoptovali tři vylíhlá mláďata čápa bílého v líhni u kolegy Vlastimila Voráčka, původně zajištěná jako vejce po úhynu samice na dálnici z hnízda na komíně ve sklárně v Heřmanově Huti a jedno mládě dovezené od kolegů ze Záchranné stanice Jaroměř," konstatuje Makoň.

Mládě z Jaroměře se přidávalo do hnízda v Koutě na Šumavě, tři mláďata z Heřmanovy Huti pak po jednom na hnízda v Postřekově, Brodu nad Tichou a Nepomuku.

"S velkým potěšením mohu dnes konstatovat a doložit na přiložených fotografiích, že všechna námi adoptovaná mláďata na všech hnízdech včetně mláďat původních jsou živá, prosperují a připravují se na opuštění hnízda. Máme velkou radost," dodává Karel Makoň.  

foto: desop plzeň

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka