Ochránci zvířat opakují: Nezachraňujte ´opuštěné´ zajíčky

Je podvečer, šéfovi plzeňských zvířecích záchranářů Karlu Makoňovi zazvoní mobilní telefon a ozve se: „Dobrý den, našli jsme na silnici u Kožlan pobíhat zajíčka, u něj ležela přejetá máma, a tak jsme ho vzali domů.“

Jarní servisní akce AUTO CB

"Je mi úplně jasné, jak to bylo ve skutečnosti, a tak předávám případ kolegovi Jirkovi Segečovi do Kožlan, který pro nás zajišťuje tuto oblast a zároveň ho prosím, aby situaci prověřil přímo na místě," říká Karel Makoň.

Odchov malých zajíců v zajetí je podle něj totiž neuvěřitelně profesně, časově i odborně náročný a úspěšnost téměř mizivá. "Přesněji řečeno, návrat mláděte na lokalitu je v dnešní době zejména ve městě mnohem efektivnější, než 99% mláďat, která nám v zajetí většinou do měsíce uhynou na dietní chybu či stres. Proto se také snažíme působit hlavně preventivně a není snad projekt ekologické výchovy, kde bychom se problematice zbytečně donesených mláďat nevěnovali." 

No a jak to prý bylo?
Makoňův kolega pro mládě zajíce zajel a v hadrech zabaleného, s prázdným břichem ho převzal s tím, že potřebuje vidět tu přejetou matku. Žádnou přejetou samici u silnice však nenašel a změnila se i lokalita nálezu mláděte. "Navíc ho nenašli ani ti, co volali, jelikož jim ho přinesli nějací Poláci, kteří už jsou asi také dávno v Polsku, a čert ví, jestli to byli vůbec Poláci. Každopádně my teď řešíme, co s polomrtvým a hlavně zbytečně doneseným mladým zajícem budeme dělat," konstatuje Makoň.

A jak to bylo asi doopravdy?
Malinké mláďátko zajíčka buď podle Karla Makoně přinesl pes, kocour, nebo ho našel někdo, kdo si myslel, že zajíček je opuštěný či je mu venku zima. Vzal si ho domů, aby ho zachránil, ale mládě mu logicky nežralo, a tak začal řešit co dál. "Na internetu si pak pravděpodobně přečetl nějaký můj zuřivý článek k danému tématu a vymyslel srdcervoucí příběh o mrtvé mamince a zaječím sirotkovi. Takže ve finále nejen, že zbytečně mládě z lokality odnesl, ale navíc ještě znemožnil jeho návrat zpět k matce," říká zvířecí záchranář. 

Proto, než v přírodě cokoliv seberete a nejste si jisti tím, že je to opravdu potřeba, domluvte se raději předem po mobilním telefonu s lidmi ze záchranné stanice živočichů (www.zvirevnouzi.cz) nebo u zvěře s myslivci. V opačném případě totiž většinou uděláte víc škody než užitku a mláděti nepomůžete, ba naopak.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka