Odborníci FN Plzeň provedli unikátní zákrok mladému studentovi

Tým ortopedů v čele s MUDr. Petrem Zemanem z Kliniky ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí FN Plzeň, jako první ve východní Evropě provedl operaci, při které byl mladému pacientovi artroskopicky odstraněn nádor z kyčelního kloubu.

Jarní servisní akce AUTO CB

FN Plzeň je první nemocnicí, jejíž lékaři provedli tento složitý operační zákrok pomocí artroskopie.

22letý student Jan trpěl více jak rok krutými bolestmi pravé kyčle.  Odborníci, které navštívil, sice diagnostikovali útvar uvnitř pravé kyčle, ale nebyli si jisti řešením. Až díky lékařům  z pražské Rehabiliační kliniky Malvazinky byl Jan předán do péče specialistům na artroskopie kyčle z FN Plzeň. Honza popisuje svůj roční boj s bolestí: „Před rokem jsem začal cítit bolest v pravé kyčli, která postupně přecházela do urputné bolesti v třísle a vystřelovala do celé nohy. Pro bolesti jsem nemohl chodit a tlumil jsem je stále silnějšími léky, které mi způsobily zánět žaludku. Poslední měsíce byly bolesti tak kruté, že jsem musel užívat opiátové náplasti. Díky dlouhodobému užívání analgetik jsem byl neustále utlumen, vzpomínky mám jen na silnou bolest. Celý rok jsem prožil jakoby v bolestném oparu.“

Doktor Petr Zeman vysvětluje: „Unikátnost tohoto zákroku spočívala v tom, že jsem se, po dohodě s pacientem a jeho matkou, rozhodl pokusit se nádor odstranit artroskopicky. Artroskopickým operacím se na našem pracovišti věnujeme již déle než 12 let. Tento výkon jsme provedli miniinvazivně ze dvou vpichů délky 1,5 cm místo otevřené operace, při které by Honza musel podstoupit výkon rozsáhlým operačním přístupem délky min. 20 cm s dlouhodobou rekonvalescencí. Artroskopicky jsme nejen dokonale zdiagnostikovali celý kloub a odstranili těžké sekundární změny způsobené růstem nádoru, ale současně se nám podařilo odstranit tento nádor v celém rozsahu do zdravé tkáně. U mladého pacienta Honzy nádor vyrůstal z kosti a zasahoval do nitra kyčelního kloubu. Vzhledem k jeho nevhodné lokalizaci v blízkosti velkých cév a nervů byl operační přístup k nádoru velmi složitý a poměrně riskantní. Museli jsme proto postupovat velmi obezřetně a trpělivě. Výsledky vyšetření potvrdily, že se naštěstí jednalo o nezhoubný kostní nádor, který typicky způsobuje pacientům kruté bolesti a v oblasti kyčle se vyskytuje raritně. 

Výhodou artroskopického výkonu byla mnohem vyšší šetrnost a minimální zásah do zdravé tkáněa  to umožnilo rychlejší rekonvalescenci,  řádově několka týdnů. Pacienti po těchto artroskopických operacích již druhý den chodí o berlích. Honza odložil berle v průběhu            3. týdne a zůstává dále ve sledování ortopedů FN Plzeň.

ilustrační foto


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 04.12.2017 17:01



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka