Odpadová revoluce startuje, Čistá Plzeň začíná v úterý

Už v úterý 1. září budou poprvé svážet komunální a separovaný odpad v Plzni vozy městské společnosti Čistá Plzeň, s. r. o. Jednotný systém nakládání s odpadem pokryje všechny plzeňské domácnosti.

Jarní servisní akce AUTO CB

Lidem se navíc výrazně sníží poplatky za odvoz komunálního odpadu. Provoz společnosti Čistá Plzeň byl slavnostně zahájen v pondělí 31. srpna 2015.

„Svoz budeme zajišťovat 24 vozidly propachtovanými od tří svozových firem. Kromě toho vlastníme dva menší nákladní vozy na úklid nepořádku kolem stanovišť popelnic a kontejnerů a černých skládek. Plánujeme také nákup malého kuka vozu, který by se dostal i na úzké cesty v zahrádkářských koloniích. Celkový počet zaměstnanců, včetně přecházejících v rámci pachtu, je nyní 99,“ doplnil základní informace ředitel společnosti Čistá Plzeň Tomáš Ženatý. Společnost při náboru zaměstnanců spolupracovala s Úřadem práce a v současnosti pochází 35 % z nich z jeho evidence. Technika postupně přebere jednotný zeleno-bílý vzhled a všechny posádky budou mít firemní pracovní oděvy s jasným označením Čistá Plzeň.

V podstatě přes noc z 31. srpna na 1. září musí společnost převzít desítky tisíc sběrných nádob, zaměstnance i vozy. Každá ze zhruba 20 tisíc popelnic je zaměřena přes GPS a při plánování tras, kontrole jejich vývozu a následné analýze bude pomáhat mimořádně kvalitní informační systém. „Trasy budou naplánovány tak, aby vyhovovaly požadované četnosti svozů a zároveň nerušily obyvatele více, než je nezbytně nutné. Nemělo by se tedy stávat, že by popelářské auto zajíždělo do jedné ulice během dne opakovaně,“ říká primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Do jednotného systému svozu odpadu se registrovali majitelé nebo správci nemovitostí, tato povinnost se týká pouze fyzických osob, nikoliv podnikatelů. Odměnou pro lidi bude průměrně o polovinu nižší poplatek za odvoz komunálního odpadu. „Pokud by někdo chtěl městský systém s výrazně sníženou cenou svozu zneužít a zaregistroval objekty, které jsou využívány pro podnikatelské účely, musí si uvědomit, že při následných kontrolách úředníci magistrátu takové jednání odhalí a postihnou,“ upozornil Tomáš Ženatý.

Směsný komunální odpad se prozatím bude vozit na skládky, v první polovině příštího roku už by měl mířit do dostavěné spalovny v Chotíkově. „Fungování společnosti Čistá Plzeň jednak zvýší komfort nakládání s odpady pro Plzeňany a zároveň také pomůže směřovat odpad tam, kam patří – do spalovny,“ potvrdil Tomáš Drápela, generální ředitel Plzeňské Teplárenské, a. s., pod níž společnost Čistá Plzeň patří.

Pokud by lidé při zavádění systému zaznamenali nějaké problémy či nedostatky, mohou na ně upozornit prostřednictvím kontaktního formuláře na www.cistaplzen.cz nebo na bezplatné lince    800 44 11 11.      


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 01.09.2015 10:02



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka