Ohřívání ptáků na podzim? Vrabec v kamnech a sýkorka ve vafkách

Ne že by volně žijícím ptákům byla zima, a proto vyhledávali místa, kde je teplo, ale vše nasvědčuje spíše tomu, že při hledání potravy či místa k přenocování je přitahují nejrůznější díry, otvory a dutiny.

Cílená propagace v Plzni

"Navíc většina druhů ptactva je teď v pohybu, a tak i na našem území teď zastihneme spíše ptáky ze severu, neznalé místních poměrů a nástrah civilizacem" říká šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň. Víkendové případy popisuje:

Vrabec v krbových kamnech
Po sýkoře koňadře, zaseknuté v dutině betonové stojiny zábradlí u kolejí ve Vejprnicích, následoval (3. 11. 2017) případ vrabce domácího v
krbových kamnech.
Ten propadl komínem až do obýváku rodinného domu v Božkově v Okružní ulici. Přes prosklená dvířka naštěstí od loňské zimy nepoužívaných krbových kamen ho hlídala kočka, která na něj majitelku domu jako první upozornila. Vrabec měl od zbytků popela a toho, jak se snažil dostat ven, naprášeno v očích, a tak nebyl problém ho po příjezdu chytit do ruky přímo uvnitř. Po ošetření a vypláchnutí očí byl pak vypuštěn mimo místnost přímo na lokalitě (viz foto). Vrabec mohl mluvit o štěstí, že si ho paní domu v kamnech díky kočce vůbec všimla a že se v kamnech netopilo. Tentokrát mu totiž mlsná kočka zachránila život. Být to venku na dvoře, tak by to nejspíše dopadlo úplně jinak.

Sýkora modřinka v plynových „vafkách“
Neděle (5. 11. 2017). Kolem poledne hlásí pán z bytu činžovního domu na Anglickém nábřeží v Plzni, že má ve vafkách nějakého ptáčka. Řešíme rozebrání plynového topidla, což není žádná legrace. Musí to vždy dělat někdo, kdo tomu rozumí nebo je na to vyškolen.
Pán naštěstí patří mezi zručnější a vafky je schopen si sám rozebrat. Jinak by totiž kromě mě musel zavolat ještě montéra z odborného servisu či specializované firmy.
Přijíždím na místo, kamna už jsou rozebraná, pomáhám pánovi je sundat ze zdi a snažíme se sýkoru modřinku vyndat přes napojení komínku a sání vzduchu. Bohužel to není snadné, jelikož je zapadlá až ve spodní části topidla u hořáku. Kouká na nás skrz okénko kontroly plamene hořáku a nemůže se dostat ven. Operativně sundáváme tedy i skleněný kryt okénka a otáčíme kamna z otevřeného okna ven. Sýkora vidí světlo, frnk, a je venku. Já spokojený odjíždím a pán má do večera co dělat, aby vafky bezpečně smontoval a uvedl do provozu. I tady měla sýkora štěstí, že se v kamnech netopilo a bylo slyšet šramocení. Do topidla se pak dostala venkovním komínkem vyvedeným do fasády budovy. Pravděpodobně hledala nějakou schovávačku nebo potravu. Přes nelogicky nezabezpečený kryt od
výrobce se pak snadno dostala do svislé plechové roury a následně samotného topidla.
Není to ani zdaleka ojedinělý případ. Z tohoto typu topidla jsem vyndával sýkor a netopýrů už několik. Bohužel ne vždy to však lidé vyhodnotili správně, a tak hodně zvířat bylo popáleno či sežehnuto od snahy vyhnat je ven zapálením topení.

V tomto případě to však dobře dopadlo a sýkoře nic nebylo.

foto: karel makoň desop plzeň

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka