Ondřej Bank podpoří v úterý v Plzni kampaň Respektuj 18. Zkuste ho porazit na trenažeru lyžování

Kampaň, která upozorňuje na pití alkoholu dětmi a mládeží, podpoří v Plzni při Dnu Respektuj 18 několikanásobný mistr České republiky v lyžování Ondřej Bank.

Cílená propagace v Plzni

Akce, již před pěti lety založily město Plzeň, Plzeňský Prazdroj a Centrum protidrogové prevence a terapie, se koná v úterý 27. června 2017 pro veřejnost od 14 hodin na náměstí Republiky a je stěžejní událostí celé kampaně. Tu jen loni zaznamenalo bezmála dva miliony Čechů a aktivně jí vyjádřilo podporu přes 100 tisíc lidí včetně více než 550 provozovatelů hospod a restaurací. Letos se navíc projekt Respektuj 18 rozšířil i na Slovensko.

„Cílem Respektuj 18 je upozornit na stále vysokou toleranci pití alkoholu u dětí a mladistvých a změnit toto vnímání v české společnosti. Jsem rád, že se tváří stal Ondřej Bank, úspěšný český lyžař. Podle mého názoru dokáže oslovit mladou generaci, stejně tak ale i rodiče dětí a teenagerů, a tím nám pomoci s kampaní,“ uvedl primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Při Dni Respektuj 18 bude na náměstí Republiky v Plzni stát informační stánek projektu. Plzeňané si v něm mohou diskrétně popovídat s odborníkem na závislosti a získat užitečné rady pro řešení konkrétních situací spojených s alkoholem a dětmi. Připravena je i soutěž právě s Ondřejem Bankem na trenažéru lyžování a chybět nebude ani autogramiáda. „Do ulic západočeské metropole také vyrazí hostesky, aby vyzvaly veřejnost k podpoře hlavní myšlenky projektu. Každý pak může prostřednictvím interaktivního tlačítka nebo připnutím červené placky s osmnáctkou vyjádřit svůj nesouhlas s podáváním a prodejem alkoholu dětem,“ popsala Monika Ježková z  Odboru bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně.

Současné statistiky sice ukazují mírný pokles spotřeby alkoholu u dětí, přesto se Česká republika stále řadí mezi země s nejvyšším počtem nezletilých, kteří začínají pít velmi brzy. Český národ je velmi tolerantní k pití alkoholu před dovršením 18 let. Až 68 procent šestnáctiletých tvrdí, že první zkušenost s alkoholem měli před svými třináctými narozeninami.

Letošní kampaň byla v Plzni spuštěna 1. června. V ulicích jsou rozmístěny informační panely, které upozorňují na problematiku pití alkoholu u dětí a mládeže. Kampaň se zaměřuje především na rodiče dětí a mladistvých, hostinské a maloobchodní prodejce. Nabízí konkrétní rady a tipy pro rodiče, jak o alkoholu s dětmi diskutovat, a provozovatelům hospod a restaurací, jak zvládat každodenní situace spojené s prodejem alkoholu nezletilým. Jednou z letošních novinek v projektu Respektuj 18 je pravidelná měsíční rubrika odborníka na webových stránkách www.respektuj18.cz na téma závislostí a otázek, které jsou spojené s pitím alkoholu dětmi, například jak si promluvit s dítětem, když jede na školní pobyt apod.

V průběhu pětiletého trvání projektu se ke kampani přidali čtyři partneři, a to Plzeňský kraj, Moravskoslezský kraj, Městská část Praha 14 a město Ostrava.  V roce 2016 ji zaznamenaly bezmála dva miliony Čechů a aktivně ji vyjádřilo podporu přes 100 tisíc lidí včetně více než 550 provozovatelů hospod a restaurací. Letos se navíc projekt Respektuj 18 rozšířil i na Slovensko.

foto: bevagus.com


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka