Opereta jak má být! DJKT uvádí rozkošný Pařížský život!

Lehkost a šarm francouzských komedií, hudbu perlící jako pravé šampaňské a brilantní pěvecké i herecké výkony. To vše slibuje nová inscenace operety Jacquese Offenbacha Pařížský život, kterou uvede DJKT v režii Zbyňka Brabce a hudebním nastudování Jiřího Petrdlíka.

Cílená propagace v Plzni

Nová inscenace by měla lahodit nejen uchu, ale i oku milovníků klasické operety, a to i díky scéně Jana Kříže mladšího a kostýmům Josefa Jelínka. Ten čerpal inspiraci z půvabné módy začátku dvacátého století. Samotný děj operety, jež měla premiéru v Paříži roku 1866, není nikterak komplikovaný, ale o to více komediálních momentů skýtá. Do Paříže přijedou jako turisté švédský baron se svou manželkou a oba si chtějí, ovšem každý po svém, užít známého velkoměsta. Ujmou se jich dva mladíci, kteří jim připraví zábavu dle jejich přání za spolupráce pařížských řemeslníků a služebnictva. „Věřím, že diváci se budou bavit,“ říká Zbyněk Brabec, režisér inscenace, a dodává, že nejen libreto, ale hlavně energická Offenbachova hudba hýří vtipem a lehkostí, i když pro interprety je příprava dosti náročná. „Offenbachovy operety jsou velice těžké po hudební i herecké stránce. Říká se, že Offenbach je takový operetní Mozart.“

V operetě Pařížský život je dvacet sólových rolí a to jistě není málo. Jak přiznává režisér, obsadit operetu kvalitními interprety není snadné: „Opereta se hraje méně než opera a ne každý to umí. V Plzni je již několik let klasická opereta provozována operním souborem a to je myslím dobře.“ S operetou má bohaté zkušenosti například sólistka opery DJKT Radka Sehnoutková, která se kvůli roli rukavičkářky učí dokonce jódlovat! „Je to takový gejzír,“ charakterizuje operetu sopranistka a dodává, že diváci by se měli především zasmát: „Pěvecké party jsou náročnější, v živých tempech, většinou není kde se nadechnout. Vyžadují lehkost, kyslíkovou bombu, hravost, srozumitelnost textu a přitom by divák měl mít pocit, že nás to nic nestojí.“

Zárukou kvality je také obsazení dalších rolí zkušenými pěvci, kteří se nyní budou moci blýsknout i jako herci a předvést svůj komediální talent. Diváci se mohou těšit na stálici plzeňské opery Janu Foff Tetourovou, Ivanu Klimentovou, Janu Pioreckou, Lenku Pavlovič, Barboru Poláškovou, Michala Bragagnola, Dalibora Tolaše, Pavla Horáčka nebo Pavla Klečku, který je za svůj výkon v inscenaci Macbeth nominovaný na cenu Thálie, a na mnoho dalších vynikajících interpretů.

Premiéra se odehraje 4. března od 19 hodin ve Velkém divadle, půl hodiny před začátkem představení se ve foyer koná lektorský úvod s hosty Miluší Kupcovou, Miladou Pasekovou a Františkem Dvořákem, kteří účinkovali v poslední plzeňské inscenaci Pařížského života z roku 1981.

www.djkt.eu

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka