Ornitologové v Plzni hodnotili krajské telemetrické sledování ptáků

Shrnutí výsledků telemetrického sledování ptáků na území Plzeňského kraje a hlavně pak týmové práce za rok 2017 proběhlo v reprezentačních prostorách Moving Station (Jižní nádraží) v Plzni na Borech.

Cílená propagace v Plzni

Páteční akce byla realizována pod názvem „Telemetrie volně žijících ptáků Plzeň 2017“ v režii DES OP a VFU Brno.    

Celkem 66 účastníků, převážně ornitologů, zhlédlo několik tematicky zaměřených prezentací a referátů k několika novým projektům této metody sledování ptáků.

Akce byla koncipována hlavně jako přátelské setkání lidí z terénu, a to jak z Plzeňského kraje, tak i dalších koutů republiky či spřátelených organizací. Organizačně a finančně akci zaštiťoval Dobrovolný ekologický spolek – ochrany ptactva, přičemž náklady na akci hradil spolek ze svého rozpočtu.

Odborným garantem programu byl spolurealizátor této akce a hlavní partner celého projektu Ivan Literák z Ústavu biologie a chorob volně žijících zvířat  FVHE Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Ten je zároveň hlavním iniciátorem projektu telemetrie sledovaných druhů u nás a nejdůležitější osobou v projektu za Českou republiku.

"Projekt telemetrického sledování luňáků červených, hnědých a mořských orlů z hnízd na námi sledovaných lokalitách je pro nás a naši činnost velice přínosnou záležitostí. Díky zapojení 21 dravců ze západních Čech do tohoto dnes již mezinárodního projektu, který mimo jiné právě v roce 2017 poměrně výrazně zainvestovali rakouští kolegové z Technisches Büro für Biologie, Deutsch-Wagram Rakousko pod vedením Rainera Raaba, spolu s Veterinární fakultou univerzity Brno Ivanem Literákem, získáváme velice cenná data o biologii těchto ptáků. To, že jsme byli jako západní Čechy do tohoto projektu vůbec zapojeni, je rovněž velice důležité, jelikož v ČR se jednalo pouze o tři lokality (kraje) a hlavně náklady na vysílačky jdou do statisíců," vysvětluje šéf plzeňských ochránců přírody Karel Makoň. 

Páteční akce a prezentace již konkrétních výsledků byla zároveň příjemným završením vzájemné spolupráce všech zúčastněných týmů a kolegů, kteří se o telemetrii zajímají.

"Od soboty přišlo již několik velice kladných hodnocení prezentace, a i když je stále co zlepšovat, tak jsme velice rádi, že akce zaujala," dodává Makoň s tím, že děkuje všem zúčastněným, hlavně pak organizačnímu týmu, přednášejícím, kolegům z terénu a i těm, co přijeli z druhého konce republiky.

foto: desop

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka