Oslavte s námi český film, vzkazují organizátoři Finále Plzeň

Finále Plzeň zveřejňuje program svého 32. ročníku, který proběhne od 11. do 16. dubna v Plzni.

Jarní servisní akce AUTO CB

I v letošním roce je filmová přehlídka především oslavou českého filmu a jeho tvůrců – jako jediný domácí festival má v hledáčku svého zájmu českou filmovou, televizní i internetovou tvorbu a nověji také počiny, které vznikly v české koprodukci. Šestidenní program nabídne divákům celkem 124 projekcí, filmy v 5 soutěžních a 10 nesoutěžních sekcích, doprovodné koncerty, autorská čtení a mimo jiné také třeba venkovní silent kino s maratony nových seriálů České televize Most! a Zkáza Dejvického divadla. Zahajovacím filmem festivalu bude ve čtvrtek 11. dubna od 19.00 cestopisný dokument Cesta jako žádná ze sta s aktéry Lukášem Sochou a Tomášem Vaňourkem. Ti se rozhodli vydat se po stopách legend Jiřího Hanzelky a plzeňského rodáka Miroslava Zikmunda, který letos oslavil 100. narozeniny.

Průvodci festivalem - a moderátory zahajovacího i finálového večera - budou herci Jan Cina a Petr Vančura, kteří jsou rovněž hlavními tvářemi festivalové kampaně. Finále Plzeň se tradičně bude konat v prostorách Měšťanské besedy, dále DEPO2015, Anděl Music Baru, Café Regner, MooVEMENTu a program bude zasazen i do  Kopeckého sadů. Pro rychlejší pohyb mezi festivalovými stanovišti mohou návštěvníci využít půjčovnu kol před Besedou, kterou zajistí Kolem Plzně. 
„Rádi bychom, aby festival lidem umožnil užít si českou filmovou tvorbu a podpořit ji. Stejně jako fandíme českým hokejistům nebo vyhledáváme lokální potraviny, můžeme být hrdí i na naše filmaře,“ vzkazuje ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová. „Finále Plzeň již několikátým rokem není pouhou bilanční přehlídkou, tedy neobsahuje kompletní přehled filmů z minulého roku, ale vybíráme pozoruhodné filmové, televizní a internetové počiny z uplynulého roku nebo také filmy v premiéře či předpremiéře. A nově jsou v soutěži zahrnuty také snímky, které vznikly v mezinárodních koprodukcích,“ dodává.

Filmy v soutěži
Tvůrci mohli do 32. ročníku Finále Plzeň přihlašovat své počiny v níže vypsaných kategoriích, z nichž vzejde vždy jeden vítězný projekt, který získá Zlatého ledňáčka. Vítěze čeká skleněná soška stylizovaného ledňáčka, kterou vyrábějí čeští skláři z Kolektiv Ateliers v Novém Boru. 
• Nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film
Novinkou letošního ročníku je, že se do této soutěžní sekce mohly hlásit i filmy, které vznikly pouze v české koprodukci a měly premiéru v roce 2018. V programu se tak objeví například polský film Útěk, nebo rumunský film Nevadí mi, že se do dějin zapíšeme jako barbaři. Kromě výše jmenovaných jsou v této sekci zařazeny loni premiérované filmy: Domestik, Hastrman, Chata na prodej, Toman, Jan Palach     a Všechno bude.

• Nejlepší dokumentární film
V dokumentární soutěžní sekci se divákům představí celkem 9 snímků – Archa světel a stínů, Až přijde válka, Central Bus Station, Cirkus Rwanda, King Skate, Mimořádná zpráva, Okupace 1968, Svědkové Putinovi a Vratislav Effenberger.

• Nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „seriálová tvorba“
V uplynulém roce vzniklo či bylo vysíláno několik výjimečných televizních sérií. O Zlatého ledňáčka budou svádět boj seriály Dabing Street, Most!, Profesor T., Terapie, Rédl a Vzteklina.

• Nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „film a minisérie“
O Zlatého ledňáčka v kategorie věnované televizním a internetovým filmům a minisériím se utkají Dukla 61, Trojí život, Metanol, Můj strýček Archimedes a Balada o pilotovi.

• Nejlepší studentský krátkometrážní film
Ve studentské sekci budou zápolit animované snímky Bloody Fairy Tales, Spolu sami, Prázdniny a Na okraji.  Hrané krátkometrážní studentské filmy v soutěži jsou Release, Jail Break a Sto dvacet osm tisíc.

„Soutěžní filmy opět hodnotí mezinárodní poroty, což přináší jiný pohled na tuzemskou filmovou a seriálovou tvorbu. Je zajímavé sledovat, jak se názory českých a slovenských profesionálů liší od těch zahraničních,“ podotýká ředitelka festivalu.

Nesoutěžní filmové sekce
• První úlovek – partnerem sekce je společnost Škoda JS: V rámci sekce budou uvedeny zajímavé premiéry a předpremiéry – např.  čtveřice krátkých snímků Problémy prvního světa, psychologické drama Beze stopy či film První akční hrdina s Jiřím Mádlem v hlavní roli.
• Na vlně: Sekce představuje výběr nejnovějších filmů, které měly premiéru od ledna do dubna letošního roku. Objeví se mezi nimi například snímky Teroristka, Ženy v běhu, Léto s gentlemanem, Trabantem tam a zase zpátky a další.
• V síti 2018: V programové sekci V síti přinášíme průřez českou  kinematografií roku 2018 s cílem upozornit na zajímavé tituly, které byly uvedeny v kinodistribuci a bez pochyby stojí za pozornost. Diváci se mohou těšit na snímky jako Hovory s TGM, Miss Hanoi, Zlatý podraz, Mars, Úsměvy smutných mužů a další. 
• České stopy v mezinárodních koprodukcích: Českou kinematografii netvoří jen ryze české filmy, ale také filmy zahraniční, které jsou minoritními koprodukcemi, anebo také snímky, na kterých se podíleli čeští tvůrci a herci. Tento rok budou poprvé uvedeny projekce několika zajímavých českých koprodukcí se Slovenskem, Polskem, Lotyšskem, Rumunskem nebo Ruskem.
• ZOOM: Finále Plzeň v rámci sekce ZOOM prezentuje vítězné filmy z národních filmových festivalů v Chorvatsku a Rakousku.
• Německé kino: I tento rok připravilo Finále Plzeň ve spolupráci s filmovým festivalem v Cottbus sekci Německé kino, kde budou promítány celovečerní      a krátké filmy mladých tvůrců, které získaly ohlas i mimo Německo.
• Dimenze dokumentu: Dokumentární sekce představí 6 nesoutěžních dokumentů, mezi nimi je třeba film V Mosulu.
• U pramene: Sekce U pramene je věnována studentským filmům mimo soutěž. Například jediného českého reprezentanta na letošním Berlinále, loutkový film Pouštět draka.
• Archiv: Ve festivalovém programu nechybí ani archivní skvosty, promítané pod širým nebem v Kopeckého sadech na speciální instalaci z vodních barelů.  Sekce je letos věnována sametové revoluci – promítat se bude sklepácký film Kouř či Pějme píseň dohola.
• Zvláštní uvedení: Sekce potěší návštěvníky vysíláním celého seriálu Most! a Zkáza dejvického divadla venku před Měšťanskou besedou. Uveden bude také nový internetový seriál Skvrna.
• Mladá krev: Tři mladí nadějní herci Zdeněk Piškula, Antonie Formanová a Josef Trojan vybrali filmy, které je z festivalové nabídky nejvíce oslovily. Zároveň sami účinkují ve filmech, které se dostaly do programu 32. ročníku Finále Plzeň. Zdeněk ztvárnil roli ve filmu Zlatý podraz, Antonie zazářila v Baladě o pilotovi a Dukle 61 a Josef se naposledy představil v netradičním postapokalyptickém internetovém seriálu Skvrna, představí se i ve filmu Cena za štěstí, kde účinkuje i se svou matkou.

Hosté 32. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň
Vybrané festivalové projekce doprovodí jako každý rok filmové delegace tvůrců a herců, jejichž jména postupně přibývají. Účast zatím přislíbili například Michal a Šimon Cabanovi, kteří uvedou film Panovnice, Petra Nesvačilová, Halka Třešňáková, Jiří Havelka za snímek Mars, Jan Budař představí Hovory s TGM, Jaromír Hanzlík dorazí na promítání Léta s gentlemanem. Ondřej Trojan, Kristýna Boková a Kateřina Winterová seznámí diváky s filmem Toman. Radka Třeštíková, Rudolf Havlík v Plzni uvedou snímek Po čem muži touží. Režisér David Ondříček pohovoří o svém dvoudílném televizním snímku Dukla 61. Herečka Marika Šoposká se objeví v delegaci k televiznímu filmu Beze stopy.

Předprodej vstupenek a akreditací
Zakoupit si vstupenky na jednotlivé filmy z programu 32. ročníku Finále Plzeň bude možné od 1. dubna, výhodné vícedenní akreditace dokonce již od pátku 29. března. Také letos platí možnost speciální nabídky pro studenty. Akreditace i vstupenky mohou filmoví fanoušci získat online, nebo přímo během festivalu na prodejních místech v Měšťanské besedě a DEPO2015 (pouze vstupenky). Novinkou letošního roku je v Měšťanské besedě možnost platby kartou, formou Apple Pay a stravenkami, určenými pro kulturní vyžití. Podrobnosti o vstupenkách najdete tady a o akreditacích na odkaze zde.


Doprovodný program

Kromě nabitého programu v kinosálech ožije festivalová Plzeň koncerty a vystoupením několika DJs v klubu Anděl. Naplánováno je autorské čtení populární spisovatelky Radky Třeštíkové, která tak bude mít v Plzni premiéru, a také z Instagramu známého dua Ester & Josefina, které v Měšťanské besedě představí svou nejnovější knihu Terapie sdílením 2.
I v tomto roce se festivaloví návštěvníci mohou těšit na projekce silent kina v Kopeckého sadech se vstupem zdarma, kterým budou předcházet produkce DJ´s   a budou obohaceny i venkovním barem. Promítat se budou legendární snímky Kouř a Pějme píseň dohola. Na diváky také čeká maraton nových výrazných seriálů České televize Most! a Zkáza Dejvického divadla. Hudební program doplní Soundtrack Movie Night v klubu MooVEMENT – vinylová přehlídka toho nejlepšího, co zaznělo na stříbrném plátně.

Finále Plzeň myslí i na malé návštěvníky – pro ty nejmenší je připraven dětský koutek v kavárně ve Společenském sále, která bude opět zpříjemňovat návštěvu Měšťanské besedy, pro ty větší jsou připraveny projekce filmů Pat a Mat znovu v akci a Čertí brko.

Již podruhé připravuje Regionální Filmová Kancelář Plzeňského kraje v rámci festivalu Finále Plzeň jednodenní location tour pro filmové profesionály. V loňském roce účastníci navštívili místa související s tématy baroko a industriál, letos se téma location tour zaobírá sudetskou historií Plzeňského kraje. Zástupci kanceláře hodlají filmařům představit hlavně oblast Konstantinolázeňska, Bezdružicka a Plánska.

Finále Plzeň patří k nejvýznamnějším kulturním akcím regionu, která si za desítky let vysloužila zájem publika i respekt filmových profesionálů. Od roku 2016 se festival koná pod vedením nového organizátora – společnosti Film Servis Plzeň s.r.o., jejíž jednatelkou je dosavadní ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka