Oslavy vzniku republiky vyvrcholí v Plzni 27. a 28. října

Lidé budou mít tradičně možnost podívat se do muzeí, galerií, historických památek, kulturních zařízení nebo zajímavých plzeňských objektů.

Jarní servisní akce AUTO CB

A to za symbolické vstupné 28 korun, případně zdarma. Kromě toho se chystají například originální prohlídky města věnované první republice, ale také plzeňským bájím a pověstem, komentované návštěvy některých kostelů. Oba dva dny bude v prostorách radnice výjimečně vystaven originál rukopisu hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka s textem písně Kde domov můj. 

„Víkendové oslavy budou vrcholem celoročního rozmanitého programu, jímž západočeská metropole upozorňuje prostřednictvím projektu Plzeň 2018 s podtitulem Kde domov můj na 100. výročí založení republiky. Projekt Plzeň 2018 společně připravily město Plzeň a Plzeňský kraj,“ uvedl primátor města Plzně Martin Zrzavecký. Doplnil, že se do oslav letos zapojí i jedno z partnerských měst Plzně, a to slovenská Žilina.

První náměstek primátora Martin Baxa připomněl, že jedním z tradičních center dění slavnostního dne 28. října bude jako obvykle náměstí T. G. Masaryka. „Letos poprvé ožije už dopoledne, kdy se stane místem hudebně duchovního zastavení s modlitbou díků a proseb za naši vlast. V podvečer se zde pak bude tradičně konat vzpomínkové setkání u Památníku T. G. Masaryka,“ řekl. Dodal, že následovat bude lampionový Průvod světel, který projde trasou po Klatovské třídě na náměstí Republiky, kde účastníci společně zazpívají původní československou hymnu pod vedením přední sólistky Divadla Josefa Kajetána Tyla Ivany Veberové. Poté se rozzáří ohňostroj v národních barvách.

Divadlo J. K. Tyla se k oslavám v neděli 28. října připojí slavnostním představením jedné z nejvýznamnějších českých oper, Smetanovy Libuše. Den předtím, 27. října, zazní v autobusové hale kreativní zóny DEPO2015 na koncertu Děkuji, bylo to krásné! melodie 30. a 40. let minulého století v podání ansámblu Blue Star v exkluzivním propojení s Plzeňskou filharmonií.

Rozmanitou programovou nabídku doplní sportovní aktivity v podobě volného bruslení v tréninkové hale zimního stadionu, dopoledního plavání v bazénu na Slovanech a Lochotíně, turistického pochodu na rozhlednu Chlum v celkové délce tras 28 kilometrů nebo speciálního programu ve středisku Krašovská Aktivity Centrum.

Pro rodiny s dětmi je připravena soutěž, která účastníky seznámí se stoletou historií republiky i města a zároveň je zavede na místa spojená s důležitými událostmi tohoto období. Průvodcem ilustrujícím zlomové okamžiky jim bude pro tuto příležitost nově vytvořené leporelo.

Poprvé se do programu zapojí komentovanými prohlídkami hrad Radyně a rotunda svatého Petra a Pavla ve Starém Plzenci i Letiště Líně, které bude kromě prohlídky hangáru spolku Classic Trainers lákat na seskoky parašutistů nejen se současnými, ale také historickými padáky.

Scéna U Branky propojí po oba dva dny českou a slovenskou kulturu, tradiční řemesla a pokrmy. Návštěvníci se mohou těšit například na indie-rockovou formaci ze Žiliny Dave Brannigan, žáky základní školy Budatín, folklorní soubor Rozsutec, Michal Šindelář band nebo Plzeňský MLS.

Kompletní seznam míst a institucí, které jsou součástí programu Plzeňských oslav vzniku republiky, je k dispozici na webových stránkách města www.plzen.eu a na webu www.plzen2018.eu.

Rezervaci a prodej vstupenek s omezeným počtem maximálně pro pět osob na jedno vybrané místo umožní od 1. října v 9 hodin portál www.plzenskavstupenka.cz  a Turistické informační centrum města Plzně na náměstí Republiky 41.

Na portálu Plzeňské vstupenky jsou rovněž k dispozici vstupenky na koncert Děkuji, bylo to krásné! v ceně 280 korun, která zahrnuje i vstupné na současnou výstavu 100PY věnovanou století republiky očima obyvatel Plzně.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka